Zubný kaz: Prečo vzniká a ako sa prejavuje? (+ Ako vyzerá)

Zubný kaz: Prečo vzniká a ako sa prejavuje? (+ Ako vyzerá)
Zdroj foto: Getty images

Zubný kaz je bežné ochorenie zubov. Ide o získaný defekt zubného tkaniva. Toto ochorenie je známe už dlho. Avšak, jeho výskyt stúpa najmä počas posledných sto rokov. Dôsledkom sú zmeny v stravovacom režime ľudí. Vznik kazu je podmienený mnohými faktormi, prevenciou, zložením jedálnička, ale najmä nedostatočnou hygienou ústnej dutiny a starostlivosťou o zuby.

Charakteristika

Zubný kaz je definovaný ako progresívna demineralizácia a následné poškodenie tvrdého zubného tkaniva. Toto ochorenie postihuje mliečny aj trvalý chrup. Ide o najčastejšie infekčné ochorenie detí a aj dospelých, ktoré je často zanedbávané.

Najčastejšie vás zaujíma: 
Pre aké príčiny vzniká a aké má príznaky. 
Ako vyzerá zubný kaz a ako ho zistiť.
Či môže byť hlboký / medzizubný / pod plombou. 
Aká je jeho liečba a či sa dá liečiť doma. 

Príčiny vzniku sú multifaktoriálne. Avšak, mechanizmus podmieňuje prítomnosť zubného plaku, ktorý je osídlený rôznymi baktériami. Tieto mikróby kvasia cukor, následkom je zníženie pH.

Ak sa prísun jednoduchých cukrov obmedzí, pH opätovne stúpa.

Po príjme jednoduchého cukru pH prudko klesá, a to počas niekoľkých minút. Avšak, návrat k vyšším hodnotám prebieha dlhšie aj desiatky minút. Hodnota pH na povrchu zubu a v slinách je približne rovnaká. Zložité mechanizmy na udržanie jeho rovnováhy reagujú na znížené pH uvoľnením vápniku a fosfátov zo zubnej skloviny. Nastáva demineralizácia zubnej skloviny.

Pri vyššom pH, na povrchu zubu, sa minerály opätovne ukladajú do zubnej skloviny. Ak stav demineralizácie trvá dostatočne dlho, vzniká poškodenie na vrchu skloviny. To je možné sledovať ako škvrny zubu, ktoré môžu mať bielu farbu a pri dlhodobých demineralizáciách sú sfarbené aj do žlta až hneda.

Toto štádium je ešte stále zvratné. Nemusí prejsť do hlbokého poškodenia zubu. Potrebný je dostatočný prísun minerálov a odstránenie negatívnych faktorov. Ak prejde narušenie zubného tkaniva do hlbšej vrstvy, musí byť zub ošetrený vŕtaním a zubnou výplňou, čiže plombou.

Zubný kaz je rizikom pre vznik komplikácií, ktoré môžu viesť k zápalu zubnej drene, ďasna, až k parodontitíde. Závažná je predčasná strata chrupu. Rizikovou komplikáciou je rozšírenie baktérií zo zapáleného zubu krvnou cestou do organizmu. To môže viesť k rozličným chorobám, ako napríklad k ochoreniam srdca. Aj preto je dôsledné odstraňovanie zubného plaku a prevencia zubného kazu veľmi dôležitá.

TIP: Užitočné informácie v článku Ako na zdravé zuby.
Zaujímavý je aj článok na Zdravotéke o Paradentóze

Čo by sme si mali zapamätať:

  • zubný kaz vzniká v dôsledku infekčného narušenia zubnej skloviny
  • dochádza k poškodzovaniu tvrdého zubného tkaniva
  • na zubnej sklovine sa nachádzajú rozličné baktérie
  • ak majú dostatok sacharidov, nastáva zníženie pH
  • to následne demineralizuje zubnú sklovinu
  • zvyšuje sa citlivosť zubu na studené, teplé či sladké
  • čo je zároveň obvykle prvým príznakom zubného kazu
  • ak ide len o povrchový kaz v rannom štádiu, je možná aj liečba bez špeciálneho stomatologického zásahu
  • a to vtedy, pokiaľ pacient zlepší svoju dentálnu hygienu
  • zvýši fluoridáciu a obsah vápnika
  • v prípade, že je pH nízke dlhodobo,zubný kaz prenikne cez zubnú sklovinu do dentínu
  • môže prísť až k zápalu dreni, koreňa a môže nastať aj hnisajúci zápalu
  • rizikom je vznik paradentózy
  • vážnou komplikáciou je rozšírenie baktérií zo zápalu zubu do celého organizmu

Kde najčastejšie vzniká zubný kaz?

Najčastejší je kaz korunkovej časti zubu na žuvacej plôške alebo v medzizubných priestoroch. Avšak, kaz sa môže vyskytovať aj v oblasti zubného krčku alebo okolo okrajov koruniek, či výplní. A teda nie je zriedkavé, ak sa vytvorí zubný kaz pod plombou, po ošetrení. Príčinou môže byť nedostatočná hygiena.

Zubnému kazu sa darí na miestach ako sú rôzne ryhy, zárezy, jamky, priehlbiny, ale aj v oblasti obnaženia zubného koreňa a medzi zubami.

Tabuľka uvádza rôzne typy rozdelenia zubného kazu

Druh zubného kazu podľa Popis
postihnutia tvrdých tkanív skloviny
dentínu
cementu
kombinovaný, je najčastejší
rýchlosti vzniku akútny, žlté sfarbenie a mäkké plochy
chronický, tvrdšie plošne tmavšie plochy
zastavený, po odstránení negatívneho vplyvu, keď už zubný kaz nepokračuje, plocha remineralizuje
vzťahu k zubnej dreni povrchový 
stredný 
blízky k drení 
penetrujúci, čiže prenikajúci do drene
podľa miesta vzniku primárny, na nepoškodenom zube
sekundárny, už na ošetrenom zube, pri plombe
recidivujúci, vzniká pod plombou

Príčiny

Zubný kaz je najčastejšou infekčnou chorobou. To značí, že za jeho vznikom je infekcia. A teda rozšírenie mikroorganizmov. Tým sa darí najmä v oblasti, kde zub pokrýva zubný plak. Toto miesto je vhodné pre uchytenie a množenie baktérií.

Zubný plak osídľujú rôzne mikroorganizmy. Na tento biofilm sa usádzajú aj zvyšky potravy. Pri dostatočnom prísune cukrov klesá pH, ktoré je príčinou demineralizácie. Ak pretrváva, je pôvodcom zubného kazu. Preto je dôležité zubný plak dostatočne odstraňovať.

K odstráneniu biofilmu, teda plaku, je potrebné mechanické čistenie. Vyplachovanie ústnou vodou je síce prospešné, ale nie je dostatočné. Rovnako, nevhodná je nadmerná konzumácia cukrov, ale aj dlhodobé popíjanie sladených nápojov či džúsov.

Mikróby v plaku majú za následok:

  1. kvasia cukry
  2. produkujú organické kyseliny
  3. tie znižujú pH
  4. čo spôsobuje demineralizáciu zubnej skloviny
  5. vzniká povrchové poškodenie
  6. po znížení koncentrácie cukrov pH stúpa, avšak, pomaly
  7. pri dlhodobom pôsobení kyselín, a teda baktérií, preniká poškodenie hlbšie
  8. vzniká zubný kaz
  9. zápal postupuje hlbšie
  10. riziko komplikácií

Tabuľka uvádza čo vplýva na vznik zubného kazu

Rizikový faktor Popis
Mikroorganizmy a baktérie označujú sa aj ako kariogénne mikroorganizmy
  • Streptococcus (mutans, sobrinus)
  • Lactobacily
  • Aktinomycety
  • Fusobacetrie
  • Bacilus subtilis
Cukor zvýšený príjem jednoduchých cukrov ako sú mono a disacharidy
cukor z potravy menia baktérie na kyseliny
sladké nápoje, kyslé džúsy, kola, kyslé ovocie a iné sladkosti dôležitý je aj čas a doba pôsobenia
Zubný plak miesto pre úspešné zachytenie a množenie mikroorganizmov
Kvalita zubného tkaniva je v istej miere podmienená aj geneticky
počas tehotenstva sa mení zloženie slín či hladina minerálov, a tým sa zvyšuje riziko vzniku zubného kazu
Ústna hygiena dôležitá je pravidelná, ale aj dostatočná ústna hygiena
mechanická očista zubov by mala prebiehať aspoň 1x za 24 hodín
Znížený obsah minerálov nízka expozícia fluoridmi a málo vápnika
a to najmä v detskom veku

Pre mechanickú očistu je potrebná aj vhodná zubná kefka.
To ako ju vybrať vám poradí článok v magazíne Ako vyberať zubnú kefku.

Príznaky

Príznaky v rannom štádiu zubného kazu sú tiché. Najskôr prebieha asymptomaticky, čiže bezpríznakovo. Biela mäkká vrstva na zube sa vyznačuje prítomnosťou zubného plaku. Následne, pri pôsobení kyslého prostredia vznikajú škvrny.

V akútnom priebehu sú prítomné biele škvrny na zuboch. Dlhodobé narúšanie a demineralizácia spôsobujú škvrny, ktoré môžu byť žltej či hnedej farbyTypicky sa zubný kaz začne prejavovať až v momente narušenia zubnej skloviny

Človek má najskôr zuby citlivé na studené alebo naopak príliš teplé jedlo. Negatívne vplýva aj vonkajšie pôsobenie chladu či tepla. Podobne je to aj pri príjme kyslej či sladkej stravy, sladkostí a nápojov.

Precitlivenosť zubu je tak obvykle prvotným príznakom vzniku zubného kazu. Neskôr, v pokročilom štádiu nastupuje aj bolesť zubu. A to najmä pri namáhaní, ako napríklad pri žuvaní, ale následne aj v pokoji. Ak zubný kaz prenikne do zubnej dreni vzniká zápal.

Pri zápale drene je takisto prítomná bolesť zubu. Avšak, tá môže neskôr ustúpiť. Čo je príznakom odumretia nervových zakončení. Hnisavý zápal môže preniknúť až do blízkej kosti. Keď je skusová bolesť prejavom postihnutia kosti a je potrebný stomatologický alebo stomatochirurgický zákrok.

Z vizuálneho hľadiska je prítomné tmavé sfarbenie zubu a aj hĺbkový defekt. Pri nesprávnom ošetrení zubného kazu sa stáva, že sa kaz šíri aj pod plombou. Dôsledkom toho môže nastať vypadnutie výplne. Najväčším rizikom je rozšírenie infekcie na celý závesný aparát zubu a ďalej do organizmu.

Príznaky zubného kazu v skratke:

  1. prvotné tiché štádium
  2. plak, čiže biofilm na zuboch
  3. biele, neskôr žlté až tmavé škvrny na sklovine
  4. citlivosť na teplé, studené, sladké či kyslé
  5. vizuálne prejavy kazu, tmavé plochy a defekty v sklovine
  6. bolesť pretrváva pri prieniku kazu hlbšie
  7. zápal kostnej drene
  8. dočasné vymiznutie bolesti pri poškodení nervu
  9. skusová bolesť pri rozšírení zápalu na kosť
  10. poškodenie závesného aparátu, krvácanie z ďasien, zápal ďasien
  11. riziko vzniku parodontitídy, kývanie zubu
  12. nebezpečné je rozšírenie baktérií do organizmu, napríklad do srdca a vznik endokarditídy

Diagnostika

Včasné štádium je bezpríznakové. Avšak, prítomnosť zubného plaku je vidieť. Následne je možné spozorovať škvrny na zube. Priami dôkaz a diagnostika kazu je prítomnosť tmavých defektov v zubnej sklovine. V anamnéze a v klinickom priebehu je spomínaná zvýšená citlivosť a neskôr aj bolesť zubov.

Medzi iné metódy pre diagnostiku patrí RTG vyšetrenie chrupu. To odhaľuje hĺbku poškodenia zubu. Odborné vyšetrenie vykonáva lekár stomatológ. Špeciálnou metódou je endoskopia, meranie elektrickej vodivosti zubných tkanív a metóda s použitím laseru.

Zubný RTG sníkom, ktorý ukáže stav chrupu, zubný kaz aj výplne
RTG chrupu odhalí stav zubov, zubný kaz aj existujúce výplne. Zdroj foto: Getty images

Stomatológ diagnostikuje kaz prostredníctvom:

  • vizuálnym kontaktom
  • studeným sprejom
  • teplým voskom
  • RTG snímkou

Tabuľka uvádza plošné a hĺbkové hodnotenie kazu

Fáza Popis
Iniciálna fáza ako začiatočné štádium, pri demineralizácii a povrchovom poškodení
  • biele, plošné škvrny na sklovine, ktoré sú nepriehľadné
  • žlté či tmavé škvrny skloviny pri dlhodobo zníženom pH
Existujúce poškodenie čiže lézia prenikajúca hlbšie pod sklovinu
hodnotí sa ako:
  • caries superficialis, čo je poškodenie skloviny
  • caries media, defekt zasahujúci do dentínu, čiže zuboviny
  • caries profunda, postupuje do blízkosti nervu
  • caries sicca, čo je vlastne nečinný zubný kaz, označovaný aj ako zastavený, tmavý a tvrdý defekt

Priebeh

Priebeh, a teda vznik zubného kazu závisí od viacerých faktorov. Uvádza sa, že pre vznik kazu sú potrebné štyri faktory. Okrem iného aj genetická výbava či dostatočná hygiena.

Pri vzniku kazu sa podieľajú spolufaktory ako:

  • zub
  • baktérie
  • strava
  • čas

Zub ako miesto, kde sa ukladá plak a usídľujú baktérie. Predispozičné miesta sú najmä tie, kde má zub viac zárezov, nerovností. Kazu sa darí hlavne tam, kde je zlý prístup. A to je aj miesto medzi dvoma zubmi, čiže medzizubné priestory. Ale aj miesto na stičných plochách, zárezy zubov a oblasť pri ďasnách či hladké plochy rezákov.

Baktérie, sú mikroorganizmy, ktoré za bežných podmienok osídľujú rôzne časti ľudského tela. Kožu či tráviaci trakt. Najznámejšie sú asi črevné baktérie, teda mikroflóra. Podobne je to aj v ústnej dutine. Na povrchu zubov vytvárajú povlak. Produkujú kyseliny, a teda vytvárajú nízke pH.

Strava s vysokým podielom jednoduchých cukrov živí kariézne baktérie. Tie vytvárajú viac kyselín. Príkladom sú sladené nápoje, kola, kyslé tekutiny ako džúsy, ale aj kyslé ovocie a rôzne sladkosti. Vplyv má teda množstvo či frekvencia príjmu rizikových potravín.

Čas, ktorý je potrebný na dozretie zubného plaku je približne 24 hodín, následne sa stáva agresívnym pre zubnú sklovinu. Po konzumácii stravy je v ústnej dutine prudko znížené pH. Tento stav pretrváva približne 30 minút. Približne po 40 minútach sa vplyvom slín pH zvyšuje.

Preto je dobré, ak sa príjem stravy rozdelí na približne 5 porcií. Z čoho vychádza pauza medzi jedlami na 2 - 3 hodiny. Sladkosti a aj sladké nápoje je vhodnejšie prijať po hlavnom jedle. Nevhodné a rizikové je popíjanie sladených tekutín či džúsov počas dlhšej doby. To udržuje dlhodobo nízke pH v ústnej dutine.

Ako to teda je, ako kaz postupuje?

  1. zubný kaz vzniká dlhodobo, a to na podklade bakteriálnej infekcie
  2. tá je príčinou demineralizácie, na ktorú pôsobí premena sacharidov na organické kyseliny
  3. čo postupne narúša zubnú sklovinu
  4. nastupuje zvýšená citlivosť zubu na teplo, chlad, sladké či kyslé
  5. kaz môže vzniknúť kdekoľvek na zube, v blízkosti krčku zuba alebo pod výplňou či korunkou
  6. postupným rozširovaním infekcie sa pridružujú aj príznaky, ako je aj bolesť
  7. ide o dlhodobý proces, keď infekcia preniká z povrchu zubu až do jeho drene a koreňa
  8. neliečený zubný kaz spôsobuje rozpad a odumretie zubu a poškodenie závesného aparátu
  9. je dôsledkom iných ochorení a defektov na úrovni chrupu a ostatných častí organizmu

Prevencia zubného kazu je veľmi dôležitá

Starostlivosť o zuby a celková ústna hygiena je potrebná už od prvých zubov. I malé deti by mali chodiť na preventívne prehliadky. Preto je povedomie rodičov dôležitým faktorom pre budúci stav chrupu dieťaťa.

Samozrejme, dôkladná starostlivosť o zuby je potrebná počas celého života. Rovnako, veľký význam majú pravidelné preventívne prehliadky a včasné liečenie ťažkostí s chrupom.

Faktory ovplyvňujúce kvalitu zubov:

  • vedomosti jednotlivca, rodičov
  • postoj rodičov k ústnej hygiene, ktorý si deti všímajú
  • rodinné návyky čistenia zubov
  • kvalita ústnej hygieny
    • mechanické čistenie chrupu minimálne 1x za 24 hodín
    • čistenie medzizubných priestorov (medzizubné kefky, zubná niť)
  • strava človeka, ktorá má byť vyvážená
    • vhodná je aj tvrdšia strava, ako je čerstvá zelenina či ovocie
  • nižšia miera konzumácie sladkých potravín, sladkostí, sladených nápojov
  • negatívne pôsobí dlhodobé používania cumľa u detí
  • stravovacie návyky, pauza medzi jedlami vo rozmedzí 2 - 3 hodiny
  • nevodné je dlhšie popíjanie sladkých či kyslých tekutín
    • negatívne vplýva aj sladený nápoj vo fľaške pre deti
    • skoré naučenie pitia tekutín z pohára
  • náhrada jednoduchých cukrov prírodnými sladidlami (stévia)
  • ak si človek nemôže po jedle vyčistiť zuby, vhodné je použitie žuvačky bez cukru
  • vhodná zubná kefka a zubná pasta so správnym zložením

Ako sa lieči: Zubný kaz

Liečba: Ako liečiť zubný kaz? Doma sa to nedá, treba odborníka!

Zobraziť viac

Ako sa dá zistiť, že máte zubný kaz? (video)

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Zoznam lekárov liečiacich chorobu

Odporúčané