- solen.sk - Žlčník Cholecystolitiáza
- healthline.com - What to Eat and Avoid on a Gallbladder Diet
- webmd.com - Gallbladder Diet
- medicalnewstoday.com - Diet tips for a healthy gallbladder
Žlčníková diéta: v čom spočíva? Aké potraviny jesť / nejesť?
Trápi vás ochorenie žlčníka, ozývajú sa žlčníkové kamene alebo ste po operácii žlčníka? Osvojte si jednoduché základy a pravidlá žlčníkovej diéty.
Obsah článku
- Základný princíp žlčníkovej diéty
- Úprava pokrmu a príprava jedla
- Čo jesť a čomu sa vyhýbať pri žlčníkovej diéte?
- Čo jesť pri zápale žlčníka a akútnych žlčníkových ťažkostiach?
- Na čo dať pozor pri (vy)operovanom žlčníku?
- Najčastejšie otázky a odpovede o žlčníkovej diéte
- Odporúčame: Ako odstrániť poruchy trávenia?
Do žlčníka priteká žlčovodom a do tenkého čreva sa dostáva žlčovými cestami. Žlčník ju podľa potreby vypudí, po konzumácii jedla.
Žlč je potrebná pre správne trávenie a vstrebávanie tukov. Má tiež protimikrobiálne účinky na črevnú flóru.
Pri chorobách a poruchách funkcie žlčníka alebo po prijatí nevhodného jedla, nastávajú tráviace ťažkosti a bolesť.
Popri odbornej terapii je dôležitou súčasťou liečby je žlčníková diéta, ale aj úprava životného štýlu.
Pýtate sa:
Aká je žlčníková diéta?
Aké potraviny dráždia žlčník?
Aký je život bez žlčníka?
Čo nejesť po operácii?
Medzi dôvody dodržiavania žlčníkovej diéty najčastejšie patrí:
- zápal žlčníka,
- žlčníkové kamene,
- polypy žlčníka,
- nádorové ochorenie žlčníka, rakovina žlčníka a pečene,
- stav po operácii žlčníka,
- znížená funkcia pankreasu,
- ochorenia pankreasu.
Žlčníková diéta je určená pre ľudí s ochorením žlčníka, pacientom po operácii žlčníka, ale i pacientom s ochorením pankreasu. Prísna diéta sa dodržuje najmä pri akútnych štádiách choroby.
Viac o žlčníkových chorobách si prečítate v článkoch:
Základný princíp žlčníkovej diéty
Princípom žlčníkovej diéty je najmä zníženie množstva tukov. Strava by mala byť ľahko stráviteľná, pestrá a plnohodnotná.
Základom žlčníkovej diéty je nízkotučná strava. Pokiaľ do stravy vyberáte tuky, pri ich výbere by ste mali byť dôslední – odporúča sa používať malé množstvo rastlinných olejov a margarínov vysokej kvality.
Jedlo si doprajte radšej častejšie, no v malých množstvách, resp. menších porciách. Ideálne je prijímať potravu 5- až 6-krát denne.
Raňajky sú dôležitou súčasťou dňa. Vďaka nim, sa žlč nahromadená počas noci vypudí a zbytočne sa nezadržiava v žlčníku. Zabraňuje sa tak jej nežiadúcemu zahusťovaniu, čo je jedným s faktorov tvorby žlčníkových kameňov.
Z rovnakého dôvodu je tiež dôležité i počas dňa jesť radšej častejšie, no v malých množstvách. I teplota jedla zohráva svoju úlohu. Pokrm by nemal byť príliš horúci, ani príliš studený.
Pri žlčníkovej diéte vyhľadávajte najmä potraviny, ktoré znižujú cholesterol a obsahujú dostatok živín a vlákniny.
Ochorenia žlčníka bývajú často sprevádzané s neznášanlivosťou mlieka. Nahradiť je ho možné individuálne kyslomliečnymi výrobkami, ako napríklad kefír či acidofilné mlieko. Vhodný je i tvaroh.
Prečítajte si tiež náš článok o laktózovej intolerancií.
Pri používaní olejov a margarínov dbáme na výber kvalitných výrobkov so zníženým obsahom tuku. Preferujte olivový alebo avokádový olej.
K tvorbe žlčníkových kameňov značne prispieva cholesterol. Vyhnite sa preto jedlám s vysokým obsahom cholesterolu. Sú to najmä mastné a vyprážané pokrmy.
Cholesterol je tuková látka, ktorá je stavebným kameňom pre niektoré hormóny, podieľa sa na správnom trávení tukov a nachádza sa v každej bunke organizmu. Je pre život nevyhnutný, no pri jeho nadbytku spôsobuje viaceré ťažkosti, ako je napríklad ateroskleróza či tvorba žlčníkových kameňov.
Úprava pokrmu a príprava jedla
Diéta sa odvíja nielen od výberu potravín, ale aj od ich zodpovednej úpravy.
Pri žlčníkovej diéte je absolútne nevhodný spôsob tepelnej úpravy jedla je vyprážanie, opekanie na tuku či fritovanie.
Naopak najvhodnejšia je úprava jedla varením alebo dusením. Výborným pomocníkom vám môže byť parný hrniec.
Varenie v pare je považované za jeden z najzdravších spôsobov úpravy jedla. Potraviny si zachovajú nielen svoju vôňu a chuť, ale i väčšinu vitamínov.
Pri ťažkostiach so žlčníkom platí, že čím je jedlo pripravované jednoduchšie, tým lepšie. Zabudnite teda na vyprážanie, fritovanie, pečenie i grilovanie.
Pečenie mäsa preferujte v alobale, či v teplovzdušnej rúre. Mäso tiež môžete orestovať obalené v hladkej múke na rozpálenej panvici, bez tuku. Po rýchlom osmažení mäso zalejte netučným vývarom alebo vodou. Dopiecť ho potom môžete opäť v teplovzdušnej rúre.
I pri zahusťovaní pokrmov sa vyhýbajte tuku. Použite radšej rozmixovanú zeleninu alebo nastrúhaný zemiak.
Čo jesť a čomu sa vyhýbať pri žlčníkovej diéte?
Pri ťažkostiach so žlčníkom je potrebné dodržiavanie určitých zásad, ktoré sa netýkajú len úpravy jedla, ale i výbere potravín.
Niektoré potraviny sú absolútne nevhodné, iné len v obmedzenom množstve. Váš jedálniček si preto upravte, aby vyhovoval práve vašim potrebám.
Aké sú konkrétne vhodné potraviny pri žlčníkovej diéte?
mäso | chudé bravčové, hovädzie, teľacie, kuracie, morčacie, králik, chudé ryby, |
vajcia | vhodné sú bielka, žĺtka len obmedzene, |
mlieko a mliečne výrobky | polotučné mlieko, nízkotučné jogurty, nízkotučný tvaroh, |
pečivo a prílohy | biele pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky, ovsené vločky, |
zelenina | mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, paradajky, |
ovocie | banány, jablká, marhule, broskyne. |
Vhodné:
- potraviny bohaté na vlákninu (celozrnné výrobky, prílohy, druhy ovocia a zeleniny..),
- bielkoviny (chudé živočíšne i rastlinné),
- nízkotučné mliečne výrobky,
- zdravé tuky (avokádo, olivový olej..),
- voda, bylinkové čaje, ovocné šťavy.
Ako prevencia pred žlčníkovými ťažkosťami je vhodná väčšina druhov ovocia a zeleniny. Tie obsahujú dostatok vlákniny a živín potrebných pre rozloženie ostatných potravín v tráviacom systéme.
Jedzte veľa surovej zeleniny a ovocia. Pozor si však dajte na zeleninu, ktorá nadúva.
Cibuľu, cesnak alebo huby používajte iba na vyvarenie. Citrusové ovocie je vhodné podávať iba ako šťavu. Pri ovocí si dajte pozor najmä na to so šupkou. Vyhýbajte sa i nedostatočne dozretému alebo zaváranému ovociu.
Zvýšte príjem vlákniny. Vláknina má schopnosť znižovať cholesterol i hladinu cukru v krvi. O týchto, ale aj iných pozitívnych účinkoch vlákniny sa dočítate v našom magazínovom článku: Vláknina ako prevencia i liek. Koľko jej denne potrebujeme?
Čomu sa konkrétne vyhnúť pri žlčníkových kameňoch?
pečivo | lístkové, linecké, trené, kysnuté, celozrnný chlieb, |
mlieko | plnotučné mlieko, smotana, zrejúce syry, plesňové syry, tučné syry, smotanové jogurty, |
mäso | mäso v konzerve, divina, údené mäso, tlačenka, červené mäso, vnútornosti, surové mäso, |
ryby | tuniak, morské živočíchy, kaviár, surové ryby, makrela, losos, sardinky, |
zelenina | kel, hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, pór, reďkovky, kapusta, paprika, karfiol, uhorky, huby, |
ovocie | maliny, černice, ríbezle, egreše, hrušky, ďatle, figy, orechy, mak, kokos, ananás, kivi, hrozno, jahody, čučoriedky, brusnice, rebarbora, slivky, |
dochucovadlá a koreniny | bujón, horčica, kečup, majonéza, tatárska omáčka, polievkové korenie, worcester omáčka, sójová omáčka, ostré korenie, instantné pokrmy, čili, nové korenie, škorica, |
ostatné | sladkosti, pochutiny, čokoláda, káva, destiláty, víno, pivo. |
Nevhodné:
- potraviny s vysokým obsahom tuku (tučné mäso, údeniny..),
- tučné mliečne výrobky,
- rafinovaný cukor (sladkosti, sladké sýtené napoje..),
- vyprážané jedlá,
- pikantné jedlá,
- alkohol,
- káva.
Pečivo nekonzumujte, keď je čerstvé. Už vôbec nie hneď teplé. Nevhodné je i pečivo s lístkového, lineckého či treného cesta.
Obmedzte, alebo sa úplne vyhnite rafinovanému cukru. Ten je obsiahnutý najmä v rôznych sladkostiach, sirupoch a múčnikoch. I potraviny z bielej muky obsahujú rafinovaný cukor.
Čo jesť pri zápale žlčníka a akútnych žlčníkových ťažkostiach?
V čase, keď vás postihli náhle ťažkosti so zápalom žlčníka, neprijímajte žiadnu tuhú stravu. Pite dostatok vody. Vhodná je dojčenská alebo filtrovaná voda.
Po zhruba dvoch až troch dňoch môžete piť jablkovú šťavu a jesť jablkové pyré. Vhodná je i uvarená a následne nastrúhaná cvikla.
Neskôr môžete do jedálnička zaradiť potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné. Vhodná je napríklad uvarená ryža natural alebo dusená tekvica. Všetko samozrejme s minimálnym množstvom tuku.
Potraviny vhodné počas prísnejšej žlčníkovej diéte:
- varené jablká,
- jablkové pyré,
- banány,
- varená cvikla,
- zelený hrášok,
- zemiakové pyré bez tuku,
- ryža natural.
Odborný garant článku MUDr. Zuzana Kožlejová, PhD. dopĺňa informáciu:
Pri ochoreniach žlčníka sa vyvarujte najmä vyprážaným, tučným, korenistým jedlám, ale i maku, hruškám, hubám atď. Dávajte si pozor aj na jadierka v ovocí alebo zelenine, či semiačka, napr. sezamové!
Na čo dať pozor pri (vy)operovanom žlčníku?
Operácie žlčníka patria k jedným z najčastejších chirurgických zákrokov na Slovensku. Po takejto operácií musí pacient zvyčajne celý život fungovať na tzv. žlčníkovej diéte.
Pri vyoperovanom žlčníku, odteká žlč priamo do čreva. Žlč teda nemá miesto pre jej skladovanie a regulovanie vylučovania. Odteká teda nepretržite, čo má isté následky. Dôsledkom je i zvýšené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Preto je dôležité dodržiavať určité zásady:
- jedzte menšie porcie jedla v menších intervaloch,
- dbajte na dostatočný pitný režim,
- primajte dostatok vitamínu C,
- nezabúdajte na vlákninu,
- doprajte si tiež kapustovú zeleninu,
- užívajte vhodné probiotiká.
Prečítajte si tiež náš článok o probiotikách: Probiotiká - baktérie potrebné pre naše zdravie
Tak ako je každý organizmus iný, tak aj reakcia organizmu na jedlo je rôzna. Žlčníková diéta je do určitej miery individuálna záležitosť.
To, ktoré potraviny sú najvhodnejšie práve pre vás, si časom osvojíte. Rovnako tak sa časom naučíte i to, ako pripravovať a konzumovať potraviny, aby ste dosiahli dostatočný príjem živín, bez zbytočnej záťaže na váš organizmus.
Dôležitou súčasťou životosprávy je i pravidelný oddych a relax. Preto si doprajte dostatok spánku, a vyhýbajte sa nadmernému i chronickému stresu.
Vhodná je i primeraná pravidelná pohybová aktivita, ktorá podporí metabolizmus i trávenie.
Najčastejšie otázky a odpovede o žlčníkovej diéte
Pýtate sa...
Akým potravinám by som mal vyhýbať pri problémoch so žlčníkom?
- Vyhnúť by ste sa mali potravinám s vysokým obsahom tukov a cholesterolu, ako sú mastné mäso, tučné mliečne výrobky a vyprážané jedlá.
- Taktiež by ste mali obmedziť potraviny, ktoré môžu individuálne vyvolávať žlčníkové záchvaty, ako sú čokoláda, káva, broskyne, špenát a orechy.
Aké potraviny sú bezpečné pri žlčníkovej diéte?
- Doporučuje sa konzumovať veľa vlákniny, ktorá je v ovocí, zelenine a celozrnných produktoch.
- Vhodné sú bielkoviny. Mäso by malo byť chudé, ako sú kuracie prsia bez kože, morčacie mäso alebo ryby. Rovnako sú vhodné nízkotučné mliečne výrobky.
Je dôležité piť veľa vody?
- Áno, dostatočný príjem vody je kľúčový pre zdravie žlčníka, pretože pomáha pri trávení a udržiava hladinu tekutín v tele, čo môže pomôcť predchádzať tvorbe žlčových kameňov.
Môžem piť alkohol?
- Alkohol môže zhoršiť príznaky a vyvolávať záchvaty, takže je odporúčané obmedziť alebo úplne vylúčiť konzumáciu alkoholu.
Ako si udržať zdravú hmotnosť pri problémoch so žlčníkom?
- Udržiavanie zdravej hmotnosti je dôležité, pretože nadváha môže zvyšovať riziko problémov so žlčníkom. Zamerajte sa preto na pestrú vyváženú stravu a pravidelné cvičenie, ktoré prospieva nielen metabolizmu, ale i duševnému zdraviu.
Aké vitamíny a minerály dopĺňať pri problémoch so žlčníkom?
- Vhodné je doplnenie probiotík, vitamínu C, D, E, omega-3 mastných kyselín i horčíku. Potrebná je však vždy konzultácia s lekárom.
--
Autor a garant článku nezodpovedajú za obsah reklamných príspevkov:
Odporúčame: Ako odstrániť poruchy trávenia?
Nápoj z akáciovej vlákniny ioy.GOOD GUT efektívne odstraňuje poruchy trávenia. Akáciová vláknina s postupným uvoľňovaním 24 hodín je silné pre-biotikum. Zvyšuje prítomnosť laktobacilov, bifidobaktérií a bekteroidov pri súčasnom zlepšení vstrebávania minerálov a zvýšení imunity.
Vytvára rovnováhu mikroflóry hrubého čreva, stimuluje rast bakteriálnych kultúr bifidus a faecalibacterium, zabezpečuje jeho detoxikáciu, potláča zápalové procesy a vytvára nepriaznivé prostredie pre pôsobenie hnilobných a patogénnych baktérií. Rýchlo a efektívne znovuobnovuje tkanivo a funkciu čreva. Zapája mikrobiotu do riadenia imunity, čo vytvára základ pre udržanie zdravia a zmiernenie prebiehajúceho ochorenia. Navyše podporuje vitalitu, potláča únavu, zlepšuje kvalitu spánku a podporuje chudnutie.
ZDRAVOTNÉ ÚČINKY ioy. GOOD GUT:
- podporuje trávenie
- má silné pre-biotické účinky
- zlepšuje zloženie mikrobioty a jej spoluprácu s črevom (syndróm presakujúceho čreva, syndróm dráždivého čreva (IBS), Crohnova choroba)
- vytvára rovnováhu mikroflóry hrubého čreva
- zmierňuje alergie (histamínová intolerancia, akné, atopia)
- znižuje hladinu cholesterolu
- zlepšuje peristaltiku (pohyblivosť čreva) - odstraňuje plynatosť, nadúvanie, zápchy a hnačky
- prispieva k úbytku tuku (telesnej hmotnosti)
- zvyšuje ochranu pred ochoreniami srdca a ciev
- účinkuje proti vysokému krvnému tlaku
- zlepšuje funkciu inzulínu (hladinu cukru v krvi)
- zmierňuje únavu a depresiu
- zlepšuje spánok
Zobraziť produkt v eshope (kliknite sem): https://ioy.sk/products/goodgut-booster-01
Produkt ioy. GOOD GUT odporúčajú:
Zobraziť produkt v eshope (kliknite sem): https://ioy.sk/products/goodgut-booster-01
Text ODPORÚČAME bol dodaný reklamným klientom, nejde o autorský text Zdravoteka.sk. Za text zodpovedá klient.
Ďalšie zaujímavé zdroje
- akv.sk - Žlčníkové kamene
- nspskalica.sk - Žlčníkové kamene vedia potrápiť
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →