- emedicine.medscape.com - Salmonella Infection (Salmonellosis), Alena Klochko, MD Infectious Disease Physician, Orlando Health, Florida
- cdc.gov - What are Salmonella?
- webmd.com - Salmonella (Salmonellosis)
- mayoclinic.org - Salmonella infection
- who.int - Salmonella (non-typhoidal)
- ROZSYPAL H. Základy infekčního lékařství. Salmonelóza. 2015. s.187-188. [cit. 07.16.2024]. Dostupné z: ISBN 978-80-246-2932-2
- HURYCH J. a kol.: Lékařská mikrobiologie. Repetitorium. 3.vydání. Salmonella spp. 2021. Triton. s.161-154 [cit. 07.16.2024]. Dostupné z: ISBN 978-80-7553-976-2
Salmonelóza: Viete, aké má príčiny, príznaky a ako sa prenáša? Ako na prevenciu?
Salmonelóza postihuje tráviaci trakt. Patrí k najčastejším hnačkovým ochoreniam detí aj dospelých. Riziková je hlavne pre malé deti a seniorov. Radí sa medzi antropozoonózy, ochorenia prenosné zo zvierat na ľudí. Viac zaujímavých informácií uvádzame v článku.
Hlavné príznaky
- Malátnosť
- Dehydratácia
- Bezvedomie
- Bolesť brucha
- Horúčka
- Zvýšená telesná teplota
- Kŕče v bruchu
- Nevoľnosť
- Hnačka
- Nechutenstvo do jedla
- Nízky krvný tlak
- Sucho v ústach
- Stolica s prímesou krvi - krv v stolici
- Stolica s prímesou slizníc
- Vracanie - Vomitus/emesis
- Zväčšenie pečene
- Zväčšenie sleziny
Charakteristika
Salmonela je pomenovaná po Danielovi E. Salmonovi, Americkom veterinárnom lekárovi, ktorý prvý izoloval salmonelu z prasiat s prasacou cholerou v roku 1884.
Salmonelózu spôsobujú všetky netyfické sérotypy rodu Salmonella okrem S. typhi a Salmonella paratyphi A, B a C. Najčastejšie sa jedná o Salmonella enteritidis.
Salmonela = Salmonelová infekcia = Salmonelová enteritída.
Rizikové faktory salmonely
Deti, najmä mladšie ako 5 rokov, sú častejšie ako dospelí postihnutí salmonelou.
Starší dospelí a ľudia so slabým imunitným systémom sú tiež častejšie infikovaní.
Medzi ďalšie rizikové faktory patria:
- medzinárodné cestovanie - salmonela je bežnejšia na miestach so slabšou hygienou.
- užívanie určitých liekov
- lieky proti rakovine alebo steroidy môžu oslabiť váš imunitný systém a stávate sa náchylnejšími na infekciu,
- antacidá znižujú množstvo kyseliny vo vašom žalúdku, čo uľahčuje prežitiu salmonely,
- antibiotiká môžu vo vašom tele zabíjať „dobré“ baktérie a s infekciou sa dá ťažšie bojovať.
- zápalové ochorenie čriev - to môže poškodiť výstelku vašich čriev a uľahčiť tak uchytenie salmonely.
V súvislosti s témou sa vyhľadáva:
Salmonelová enteritída, hnačky, bolesti brucha, teplota, surové vajíčka.
Príčiny
Salmonela zvyčajne žije v črevách zvierat a ľudí a vylučuje sa výkalmi. Človek sa najčastejšie nakazí cez kontaminovanú vodu alebo jedlo. Baktérie sú schopné sa množiť aj pri nízkych teplotách (v chladničke) a k ich deštrukcii dochádza pri dlhšom pôsobení teplôt nad 70°C.
Zdrojom nákazy z jedla môže byť:
- surové a nedovarené mäso vrátane kuracieho, morčacieho, kačacieho, hovädzieho, teľacieho a bravčového mäsa
- morské plody
- nepasterizované mlieko a ostatné mliečne výrobky vrátane mäkkých syrov, zmrzliny a jogurtu
- surové alebo nedovarené vajíčka (miešané vajcia, volské oko, lečo, vajíčka namäkko), majonézové výrobky, zákusky
- spracované potraviny, ako sú kuracie nugetky a orieškové maslá
Salmonelu môžu šíriť osoby manipulujúce s potravinami, ktoré si neumývajú ruky a/alebo povrchy a nástroje, ktoré používajú počas prípravy jedla.
Salmonela sa môže šíriť aj zo zvierat na ľudí, a to vtedy, ak človek, ktorý je v priamom kontakte s určitými zvieratami, napr. hydinou či plazmi si po kontakte so zvieraťom neumyje ruky a následne konzumuje potraviny.
Domáce zvieratá môžu tiež šíriť baktérie v domácom prostredí, ak jedia potraviny kontaminované salmonelou.
Príznaky
Ochorenie zvyčajne trvá štyri až sedem dní a väčšina pacientov sa uzdraví bez liečby.
Väčšina ľudí so salmonelózou má hnačku, horúčku a brušné kŕče.
Závažnejšie prípady salmonelózy môžu zahŕňať:
- vysokú horúčku,
- bolesti hlavy,
- slabosť,
- vyrážky,
- krv v moči alebo stolici
- a v niektorých prípadoch môžu skončiť smrteľne, čo je ale raritné.
Asi u 5 % chorých so salmonelózou sa vyvinie bakteriémia (prítomnosť baktérií v krvi), a z týchto chorých s bakteriémiou sa asi v 40 % vyskytne tzv. extraintestinálna (mimočrevná) lokálna infekcia (v mieche, kostnej dreni, v cievach).
Rizikovú skupinu pre závažný priebeh salmonelovej infekcie predstavujú
deti mladšie ako 5 rokov,
starší ľudia
a ľudia s oslabeným imunitným systémom.
Kedy vyhľadať lekára?
- ak ani po týždni ochorenia neprestáva hnačka
- malé deti, starší ľudia a ľudia s oslabeným imunitným systémom by mali vyhľadať lekára - ak sa u nich objaví niektorý z týchto príznakov dlhšie ako niekoľko dní:
- krvavá stolica,
- pretrvávajúca horúčka,
- dehydratácia (to sa prejaví ako močenie v malom množstve, sucho v ústach, vpadnuté oči)
Komplikácie salmonelózy
Väčšina ľudí s hnačkou spôsobenou salmonelou sa úplne uzdraví, aj keď sa črevné návyky (frekvencia a konzistencia stolice) niektorých ľudí nemusia niekoľko mesiacov vrátiť do normálu.
Chorí so salmonelózou sú pri nedostatočnej náhrade tekutín, ktoré stratia v dôsledku hnačky, ohrození dehydratáciou.
U niektorých ľudí s infekciou Salmonella sa po ukončení infekcie vyvinie bolesť v kĺboch, nazývaná reaktívna artritída. Reaktívna artritída môže trvať mesiace alebo roky a je ťažké ju liečiť. U niektorých ľudí s reaktívnou artritídou sa vyvíja podráždenie očí a bolesť pri močení.
Asi 40% infekčnej aortitídy (zápal srdcovnice) je spôsobená Salmonelou. Je charakterizovaná vysokou morbiditou a mortalitou (chorobnosťou a úmrtnosťou).
Rozdiel medzi brušným týfusom a salmonelózou
Pôvodca brušného týfusu má správny názov Salmonella enterica subsp.enterica sérovar Typhi.
V praxi sa však pre zjednodušenie používa označenie Salmonella Typhi. Jedná sa teda tiež o baktériu Salmonella, len iný druh.
V Európe sa týfus príliš často nevyskytuje, najčastejšie sa s ním môžeme stretnúť v Ázií. Zdrojom infekcie býva najčastejšie kontaminovaná voda alebo potrava.
Baktérie týfusu a paratýfusu sú citlivé na antibiotiká zo skupín cefalosporínov, aminopenicilínov a fluorochinolónov. Výrazne sa nelíšia od ostatných črevných baktérií. Je dôležité spomenúť, že sú veľmi odolné voči vonkajšiemu prostrediu.
Aj napriek tomu, že hnačky bývajú pri brušnom týfe nevýrazné, hrozí črevné krvácanie s prederavením (perforáciou) čreva. Vtedy je úmrtnosť 30 %.
Tabuľka uvádza rozdiel medzi salmonelózou a brušným týfom
Salmonelóza | Brušný týfus | |
Pôvodca | Salmonella enteritidis | Salmonella Typhi |
Výskyt | Všade | Hlavne v Ázií |
Liečba antibiotikami | Len pri komplikovanom priebehu | Vždy |
Týfus je všeobecné pomenovanie pre radu ochorení. Delí sa na brušný týfus (pôvodca Salmonella typhi), rekurentný týfus (pôv. Borrelia recurrentis), škvrnitý týfus (pôv. Rickettsia prowazekii), potkaní týfus (pôv. Rickettsia typhi) a krovinný týfus (pôv. Orientia tsutsugamushi).
Zdrojom ochorenia môže teda byť chorý, alebo nosič (napríklad kuchár, prípad tzv. Týfovej Mary na prelome 19. a 20.storočia v USA).
Pri ceste do krajín s nižším hygienickým štandardom sa doporučuje očkovanie proti brušnému týfu. Vakcína chráni 3 roky a neposkytuje ochranu pred nákazou paratýfom.
Diagnostika
Ako sa salmonela diagnostikuje?
- odber anamnézy (konzumácia podozrivých jedál)
- typický klinický obraz
- odber stolice s následnou kultiváciou stolice, pri bakteriémii sa odoberá aj krv
Prevencia salmonelózy
WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) vydala desať zlatých pravidiel pre prevenciu salmonelózy:
- Nekonzumovať neznáme rizikové potraviny
- Dodržiavať bezpečný čas prípravy rizikových potravín (vajec) – aspoň 12 minút pri teplote 100 °C, omelety opiecť z obidvoch strán, nepoužívať do krémov a zmrzlín tepelne nespracované bielky a žĺtky.
- Úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny znovu nezmrazovať.
- Pri príprave majonézových jedál používať len kupovanú majonézu, ktorá je pred salmonelózou chránená procesom pasterizácie.
- Jedlo konzumovať bezprostredne po uvarení, inak uchovávať pri teplote nad 60 °C alebo v chladničke pod 10 °C.
- Pri príprave jedla dbať na dôslednú hygienu rúk, najmä pri príprave dojčenskej stravy.
- Zabrániť styku medzi surovými a uvarenými požívatinami. Podložky na porcovanie hydiny nepoužívať na krájanie salámy, zeleniny, ovocia.
- Udržiavať všetko kuchynské zariadenie v úplnej čistote.
- Chrániť potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
- Používať len pitnú vodu.
Aké opatrenia zaviesť, ak máme doma chorého
Dezinfekcia – chlórovými dezinfekčnými prostriedkami (Savo, Domestos, …) umývame niekoľkokrát denne všetky rizikové plochy v domácnosti – záchodová doska, kľučky dverí, batérie
Zvýšená hygiena rúk – nevyhnutná na zabránenie prenosu infekcie
Samostatné mydlo a uterák pre chorého
Pri ochorení ďalšieho člena rodiny sa prihlásiť u lekára (ochorenie podlieha povinnému hláseniu na RUVZ).
Pri dôslednom dodržiavaní opatrení v rodine je prenos infekcie z človeka na človeka minimálny.
Zaujímavosti
V niektorých prípadoch môže dôjsť k bacilonosičstvu. Baktérie Salmonella sa „schovajú“ do žlčníku, odkiaľ je ťažké ich odstrániť. Infikovaná žlč potom prináša baktérie do čreva. Stav sa rieši operačným odstránením žlčníka, teda cholecystektómiou.
Salmonelóza môže vzácne vyústiť v salmonelovú sepsu (hlavne u imunodeficientných pacientov).
Komplikáciou salmonelózy môže byť zanesenie infekcie do aterosklerotických plátov, prípadne kĺbov. Vzácne môže tiež dôjsť k zápalu mozgových blán, hnisavým zápalom kĺbov a pod.
Vzácnym zdrojom Salmonella enteritidis môže byť korenie alebo ryža.
Vo výnimočných prípadoch môže dôjsť k tvorbe dutiniek vyplnených hnisom v rôznych orgánoch tela.
Ako sa lieči: Salmonelóza
Ako sa lieči a ako dlho liečba trvá? Lieky a diéta + pitný režim
Zobraziť viacVšetko o baktérii Salmonela - video
Salmonelózu lieči
Salmonelózu vyšetruje
Ďalšie názvy
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →