Brušný týfus je infekčné horúčkové ochorenie. Označuje sa aj ako črevná horúčka, pretože postihuje tenké črevo. Infekcia atakuje iba človeka. Vyskytuje sa prevažne v oblastiach s nízkym hygienickým štandardom, v chudobných krajinách a v oblastiach s vysokou koncentráciou obyvateľstva.
Príznaky Brušného týfusu
- Bolesť hlavy
- Horúčka
- Bolesť brucha
- Bolesť v podbrušku
- Zimnica
- Únavu
- Malátnosť
- Jemné pokašliavanie
- Dehydratácia
- Nechutenstvo do jedla
- Zápchu
- Stolica s prímesou krvi
- Šupiny na koži
- Vyrážka
- Zväčšené lymfatické uzliny
- Pupienky
- Poruchy vedomia
- Potenie
- Bledosť
- Nadúvanie
- Nevoľnosť
- Triaška
- Zmätenosť
- Bezvedomie
- Zväčšenie pečene
- Dezorientácia časom a miestom
- Bolesť svalov
- Zvracanie
- Suchý kašeľ
- Zväčšenie sleziny
- Úbytok svalstva
- Vypadávanie vlasov
Charakteristika
Brušný týfus sa označuje ako črevná horúčka, ale môžeme nájsť aj pomenovania ako týfusová horúčka či odborne Typhus abdominalis. Ide o akútne infekčné ochorenie, ktoré postihuje tenké črevo a má aj celkové toxické príznaky. Medzi symptómy sa radí i horúčka, z čoho bol odvodený názov črevná horúčka.
Ochorenie postihuje iba človeka. Vyskytuje sa na celom svete, avšak, prevažne v krajinách s nízkou úrovňou hygieny, v chudobných oblastiach, a tam, kde je vysoká koncentrácia obyvateľstva. Riziko infekcie stúpa pri cestovaní do týchto oblastí.
Najvyšší geografický výskyt ochorenia brušný týfus:
- krajiny s teplým podnebím
- nízky hygienický štandard
- rozvojové a chudobné krajiny a oblasti
- Ázia
- Afrika
- Stredná a Južná Amerika
- obľúbené turistické destinácie
- Turecko
- Tunisko
- Egypt
Celosvetovo sa ročne vyskytne približne 16 000 000 nákaz.
600 000 z nich sa končí úmrtím.
1 z 25 000 cestovateľov je infikovaný brušným týfusom.
Pri cestovaní do Indie je to 1 nakazený z 3000 turistov.
Pôvodcom ochorenia je baktéria Salmonella enterica sérotyp Typhi alebo skrátene Salmonella Typhi. Je patogénna iba na ľudí. Okrem toho, že človek má akútne ochorenie, môže sa stať prenášačom tejto baktérie.
Baktéria je odolná voči nízkym teplotám, neškodí jej schladenie alebo mráz. Hynie pri teplote 60°C po 15 - 20 minútach a pri pasterizácii. Vo vode prežije približne 3 týždne, vo fekáliách aj 3 mesiace. Chlórovanie vody baktérie zabíja.
Zdrojom infekcie je prevažne človek, ktorý má akútnu formu infekcie. Avšak, batériou nakazený bacilonosič môže byť pôvodcom šírenia niekoľko rokov, ale aj celý život. Baktérie sa usídlia v žlčníku či močovom trakte, v obličkách. Prameňom nákazy môžu byť aj domáce zvieratá, ako je hovädzí dobytok, ošípané či kačice. Baktériu môžu prenášať aj muchy.
Ochorenie sa radí medzi choroby špinavých rúk.
Prenos je fekálno - orálnou cestou, udáva sa možná nákaza prostredníctvom dýchacieho traktu. Potravinové produkty ako mlieko, vajcia, mäso či voda môžu zapríčiniť aj epidémiu. A to najmä po kontaminácii potravín zapríčinenou nesprávnym skladovaním, prepravou či nedostatočnou tepelnou úpravou.
Nebezpečenstvo využitia baktérie brušného týfusu ako bojovej biologickej zbrane.
Možná je aj priama infekcia z človeka či zvieraťa, ale aj po kontakte s kontaminovaným predmetom. Nebezpečné je bacilonosičstvo, keď je zdrojom infekcie človek, ktorý o tom nevie.
Príznaky ochorenia sa objavujú po inkubačnej dobe, ktorá je v priemere 14 - 16 dní. Udáva sa aj časové rozmedzie 7 - 24 dní. Avšak, ak je infekčná dávka baktérií a jej toxínov vysoká, k vypuknutiu príznakov môže prísť aj za 6 - 36 hodín. Po prekonaní ochorenia ostáva človeku trvalá imunita.
Ochorenie bolo prvý raz popísané v 19. storočí.
V roku 1896 bola vyvinutá Widalova reakcia ako diagnostický test.
Baktéria zasahuje najmä tenké črevo, a to prevažne ileocekálnu oblasť. Ileum je koncový úsek tenkého čreva a cékum (caekum) je začiatok hrubého čreva. Endotoxíny ktoré produkujú baktérie spôsobujú zápal epitelu čreva, jeho opuch a nekrotizáciu (odumretie). Baktérie sa množia aj v lymfatickom tkanive a roznášajú sa lymfou a krvou.
Príčiny
Príčinou ochorenia je infikovanie sa baktériami Salmonella typhi. Baktéria vstupuje do organizmu cez tráviaci trakt, čiže prehltnutím (ingesciou), zaraďuje sa medzi ochorenie špinavých rúk. Tento spôsob prenosu sa označuje ako fekálno - orálny. Udáva sa, že je možné aj vdýchnutie baktérií cez respiračný systém.
Pôvodcom je nakazený človek, a to od prvého týždňa ochorenia, ale aj počas rekonvalescencie, teda obdobia uzdravovania sa. Baktérie sa dokážu usídliť v žlčníku a v močovom trakte, obličkách, čím môže vzniknúť dlhodobé až celoživotné nosičstvo. Dotyčný sa stáva bacilonosičom bez toho, aby o tom vedel.
Baktérie sú patogénne iba pre človeka, avšak, zdrojom infekcie sú aj domáce hospodárske zvieratá, ako je hovädzí dobytok, ošípané. Dokonca ich prenášajú aj muchy.
Najčastejšie zdroje nákazy:
- infikovaný človek, bacilonosič
- zvieratá, a teda najmä hovädzí dobytok, ošípané či kačice
- muchy a iný kontaminovaný hmyz
- infikované potraviny a voda
- chybné skladovanie alebo preprava
- mäso
- vajcia
- mlieko
- voda, infikovaná fekáliami, nedostatok zásob pitnej vody
- zelenina polievaná kontaminovanou vodou
- majonézy
- nátierka
- tlačenka, salámy, huspenina
- zmrzlina
- infikované predmety
- priamy kontakt - človek, zviera, predmet
Príznaky
Príznaky brušného týfusu, čiže črevnej horúčky sú celkové, ale aj črevné. Z toho bol aj odvodený názov ochorenia. Baktérie Salmonelly typhi a jej toxíny poškodzujú tenké črevo. Okrem toho sú schopné sa množiť v lymfatickom systéme človeka. Lymfou ale aj krvou sú následne transportované naprieč telom a tráviacim systémom.
Po inkubačnej dobe, ktorá trvá zväčša približne 14 dní sa objavujú príznaky. Neliečené ochorenie trvá 4 týždne. Po jeho prekonaní človek získava trvalú imunitu. Ak bola rýchla ATB odpoveď na nákazu, tak sa trvanie imunitnej pamäte môže časovo skrátiť. Preto sú opakované infekcie veľmi vzácne.
Ochorenie má celkové príznaky, medzi ktoré patrí bolesť hlavy. Typicky ako počiatočný symptóm spolu s horúčkou. Vysoká telesná teplota, aj do 40 °C, ktorá nereaguje na antipyretickú liečbu. Dlhé trvanie horúčky môže viesť k dehydratácii a tá následne k poruche vedomia.
TIP: Prečítajte si viac o dehydratácii v magazínovom článku na Zdravotéke.
Človek má ťažobu na žalúdku, nechutenstvo a zvracia. Pri brušnom týfuse je prítomná skôr zápcha a nie hnačka. Pridružuje sa schvátenosť, bolesť pravého podbrušia a brucho je nafúknuté. Pokožka je bledá, na hrudi a bruchu sa objavujú charakteristické bledoružové vyrážky, označuje sa ako roseola. Jazyk je hnedý povlečený, tvar zafarbenia pripomína písmeno V.
Medzi ostatné príznaky patrí bradykardia, čo je spomalenie srdcovej činnosti, ale aj nízky krvný tlak. Postihnutému sa zväčšuje pečeň a slezina, čiže vzniká hepatosplenomegália, ale aj lymfatické uzliny. Choroba škodí svalom, kostiam a môžu pri nej vypadávať vlasy.
Príznaky ochorenia sú závislé na liečbe, pričom skorá liečba skracuje dobu trvania ťažkostí, ktoré sú miernejšie. Telesná teplota klesá do 5. dňa. Avšak, ochorenie sa môže prejaviť aj miernejšou či naopak ťažkou formou.
Brušný týfus môže mať viacero foriem, a to:
- ambulantný týfus má ľahký priebeh
- telesná teplota do 38°C
- nevyskytujú sa komplikácie
- často sa ochorenie prechodí a chorý sa stáva bacilonosičom
- abortývny týfus - ak príznaky ochorenia trvajú iba 2 týždne
- hypertoxický týfus je ťažká forma
- vysoká horúčka, hyperpyrexia
- kardiálne (srdcové) zlyhanie
- sepsa, septický šok
- bezvedomie
- chorý do troch dní zomiera
Tabuľka uvádza časovú postupnosť symptomatológie pri neliečenom brušnom týfuse
Týždeň | Príznaky |
1. týždeň | symptómy nastupujú pomaly a nenápadne môžu pripomínať virózu - chrípku celkové ťažkosti |
bolesť hlavy prítomná intenzívna bolesť hlavy v minulosti malo ochorenie názov hlavnička |
|
suchý kašeľ | |
horúčka postupne stúpajúca intenzita aj do 40°C zle reaguje na antipyretickú liečbu |
|
nechutenstvo | |
pocit na vracanie | |
bolesť svalstva | |
bolesť brucha prevažne pravé podbrušie, čiže ileocekálna oblasť |
|
brucho je nafúknuté | |
zápcha, nie hnačka | |
2. týždeň | stále prítomná horúčka aj do 40°C, čiže febris continua |
kvalitatívne zmeny vedomia apatia, schvátenosť, blúznenie, dezorientácia až delírium |
|
dehydratácia | |
hypotenzia a bradykardia | |
strata hmotnosti | |
hnedý povlak na jazyku v tvare písmena V | |
bledoružové vyrážky na trupe, roseola, iba u tretiny prípadov | |
zväčšenie sleziny, pečene a lymfatických uzlín | |
3. týždeň | rozvoj ťažkého stavu |
pridružuje sa vypadávanie vlasov koža je suchá, horúca, olupuje sa |
|
riziko komplikácií tráviacich dýchacích srdcových |
|
koniec 3. týždňa je typický zvratom ťažkostí | |
4. týždeň | postupne klesá telesná teplota |
zlepšuje sa vedomie človeka | |
vracia sa chuť do jedla charakteristický je vlčí hlad |
|
nadobúda sa sila | |
zvyšuje sa telesná hmotnosť |
Choroba sa vyznačuje rizikom vzniku komplikácií. V prípade tráviaceho traktu hrozí poškodenie čreva, jeho perforácia a následne vytečenie črevného obsahu do brušnej dutiny a peritonitída. Peritonitída bezprostredne ohrozuje život človeka. Pri ochorení sa vyskytuje aj krvácanie do čreva. To sa následne prejaví ako čierna stolica, čiže meléna.
Človek je imobilizovaný, potí sa, a to prospieva vzniku preležanín. Dekubity sa môžu sekundárne infikovať baktériami, čo opäť zhorší stav človeka. Ostatné komplikácie sú napríklad zápal žíl, žlčníka, pľúc či srdcového svalu.
Diagnostika
Diagnostika ohorenia sa opiera o viacero metód. Dôležitá je aj anamnéza, cestovateľská anamnéza a klinický priebeh. Prudký nástup intenzívnej bolesti hlavy a horúčka po vycestovaní do rizikových oblastí značí možnú infekciu Salmonellou typhi.
Ďalej sú dôležité laboratórne vyšetrenia, ako napríklad mikrobiologické vyšetrenie sterov z hrdla, spúta (hlienu). Vyšetrenie krvi, pozitívna hemokultúra, likvoru či kostnej drene. K diagnostike môže poslúžiť aj duodenálna šťava či žlč. V stolici je prítomnosť baktérií Salmonelly ale aj početné zápalové bunky.
Sérologické vyšetrenie, čiže imunodiagnostika a prítomnosť IgM a IgG protilátok a diagnostický test Widalovou reakciou. Ako diagnostika ochorenia, a to na protilátky proti telovému antigénu O, proti bičíkovému antigénu H a protilátky proti antigénu Vi.
Laboratórny nález sa dá zhrnúť ako:
- anémia, čo je nízky počet červených krviniek
- leukopénia, málo bielych krviniek
- lymfocytóza, teda ako zvýšené množstvo lymfocytov
- aneozinofília, znížená hladina eozinofilov
- trombocytopénia, čiže málo krvných doštičiek
- pre zhoršenie funkcie pečene aj zhoršené zrážanie krvi, čiže hemokoagulácia
- kultivačný dôkaz
- dôkaz špecifických protilátok
- detekcia nukleových kyselín metódou PCR
Pri ochorení je dôležité skoré odhalenie príčiny ťažkostí, a teda včasná liečba. Tá zaručí miernejší a kratší priebeh ochorenia. Následne to má vplyv aj na rozvoj komplikácií a zabránenie bacilonosičstva.
Ako ovplyvňuje choroba celý organizmus
Ako ovplyvňuje choroba celý organizmus
Priebeh
Priebeh ochorenia môže byť typický, ľahký, ale aj skrátený či ťažký. Neliečený prebieha počas 3 - 4 týždňov, čo uvádzame v tabuľke v príznakoch. Ak sa brušný týfus nelieči, môže prejsť do nosičstva. Skorá diagnostika a včasná liečba zaručí ľahší priebeh infekcie, nižšie hodnoty telesnej teploty a obmedzí vznik komplikácií.
Inkubačná doba trvá zväčša 14 dní, ale môže byť aj oveľa kratšia či naopak dlhšia. Napríklad po konzumácii infikovanej potraviny, ktorá obsahuje veľké množstvo baktérií a toxínov sa môžu symptómy objaviť už za 6 - 36 hodín. Ale uvádza sa dĺžka inkubácie aj 24 dní.
Akútna fáza sa začína náhle vzniknutou a intenzívnou bolesťou hlavy. Pridružuje sa horúčka, ktorá nereaguje na antipyretiká. Následne nechutenstvo a zápcha. Chorý môže mať suchý kašeľ, čo môže viesť k nesprávnemu zhodnoteniu ochorenia ako virózy.
Ak sa nákaza nelieči pokračuje v typickom priebehu. Charakteristické je sfarbenie jazyka do hneda a vo tvare písmena V či W. Dve tretiny chorých má aj ružovú vyrážku na trupe, a teda na spodnej časti hrude a na bruchu. Pridružuje sa riziko vzniku vredov epitelu čreva, perforácia čreva a zápal pobrušnice.
Na brušný týfus musí človek myslieť vtedy, ak sa u neho objavia príznaky, a je po vycestovaní do rizikových oblastí. A to aj po návrate domov, keďže inkubačná doba môže byť aj dlhšia. Podobne, ak sa stretol s rizikovou skupinou obyvateľstva, kde spadajú napríklad aj utečenci.
Návod ako sa vyhnúť nákaze črevnou infekciou
Uvádzame stručný návod, ako sa vyhnúť črevným infekciám. A to nie len v prípade cestovania do rizikových oblastí sveta.
- výber vhodných potravín - strava by mala byť nezávadná, tepelne spracovaná, surové potraviny ako ovocie a zelenina umyté
- varenie potravín - jedlo by malo byť dostatočne tepelne spracované
- podmienkou je var pri teplote 70 °C počas 20 minút
- vo všetkých častiach jedla, ako napríklad pri príprave hydiny v hĺbke pri kosti
- jedlo treba konzumovať po uvarení, inak sa v ňom môžu množiť mikroorganizmy, ktoré produkujú toxíny
- skladovanie potravín
- teplota pod 10°C
- alebo ak má byť jedlo teplé, tak pri teplote približne 60 °C
- opätovné zohrievanie potravín - pri 70 °C a opäť počas 20 minút
- pozor na kontamináciu potravy
- pri krájaní viacerých druhov potravín nožom, na doske
- pri kombinácii už tepelne spracovaného a surového jedla
- čisté náradie a prostredie prípravy jedla
- ochrana jedla pred hmyzom a hlodavcami
- dôkladná osobná hygiena a umývanie rúk
- pitná a nezávadná voda
- očkovanie
- bezpečné odstraňovanie fekálií a odpadov
- epidemiologické opatrenia, ako je včasné hlásenie, diagnostika a liečba