Bolesťou sa prejavuje väčšina ochorení. V prípade bolesti po jedle je to podobné. Najčastejšie sa ňou prejavuje nejaké ochorenie. Môže to byť funkčné ochorenie tráviaceho traktu, ale napríklad aj alergia na potraviny. V niektorých prípadoch môže značiť vážnejšiu chorobu. Niekedy je príčina v prejedení sa.
Bolesť brucha po jedle môže, ale aj nemusí signalizovať problém či ochorenie tráviacej sústavy alebo iných vnútorných orgánov.
Niekedy môže ísť len o problém samotného jedla.
Niekedy je okrem samotnej bolesti brucha prítomné aj pálenie záhy, pocit na vracanie, prípadne hnačka alebo naopak zápcha. Časté je aj nafúknuté brucho, zvýšená plynatosť, ale aj pocit plnosti.
Známe sú aj stavy zvýšenej citlivosti na nejakú zložku potravy. A to môže byť lepok, laktóza. Problémová býva aj histamínová intolerancia.
Strava a spôsob jej konzumácie
Veľakrát je problém aj v tom, čo človek skonzumuje a tiež v tom, ako potravu spracováva v ústach, čiže či má čas ju dobre požuť, aby sa dala ľahšie stráviť.
Stáva sa, že sa vyskytne po zjedení veľkej porcii jedla.
Veľakrát bolesti, či už tesne po jedle alebo aj o niekoľko hodín, zapríčiňuje málo prežutá potrava.
Človek hltá veľké sústa bez dostatočného rozžuvania, čo je príprava na trávenie. Potom niet divu, že žalúdok aj črevá majú s takouto potravou problém.
Rovnako aj nevyvážená strava, zložená z mastných alebo sladkých jedál, neobsahuje vlákninu. To sa môže prejaviť na trávení a bolestiach tráviacej sústavy.
I z toho dôvodu je potrebná racionálna strava s vyváženým zastúpením zložiek.
Málo žalúdočnej kyseliny môže spôsobiť, že sa všetko jedlo nenatrávi a robí ťažkosti, prípadne spôsobuje pálenie záhy. Riešenie týchto problémov býva síce jednoduché, no nie pre každého aj jednoducho realizovateľné.
A to je zmena jedálneho lístka a spôsobu jedenia. Veľmi dôležitý je pokoj počas jedla, taktiež sa netreba ponáhľať a do jedálnička zaradiť aj ovocie a dostatok zeleniny, čo pomáha tráveniu. Chyba, ktorú robí veľa ľudí je tiež, ak jedlo zapíjajú veľkým množstvom nápojov.
Ochorenia a bolesť brucha po jedle
Niekedy môžu bolesti brucha po jedle znamenať aj horšie problémy. Samozrejme, aj tu je občas potrebné hľadať súvislosť s prijatou potravou. Hlavne, ak sa vyskytujú po jedle a skonzumovaná strava bola nevhodná, ako napríklad pri porušení diéty.
Príčina v žalúdku
Bolesť prítomná pravidelne po jedle, s výskytom medzi oblúkmi rebier pod dolným okrajom hrudnej kosti, môže značiť vredovú chorobu. Bolesť je intenzívnejšia po kyslom, korenistom alebo prepálenom jedle na oleji. Naopak po mliečnych výrobkoch sa utlmuje.
Inak sa vredová choroba označuje aj názvom peptický vred. Najčastejšie je jej príčinouHelicobacter pylori. Výskyt vredu je hlavne v oblasti žalúdka, dvanástnika. Ale môže sa vytvoriť aj v pažeráku.
Bolesť tesne po jedle, približne do jednej hodiny, vzniká pri vrede lokalizovanom v žalúdku. Ak sa vred nachádza v duodéne, teda dvanástniku, tak sa vyskytuje približne dve hodiny po jedle. Následne je utíšená jedlom.
A aj toto sú dôvody, kedy je prítomné chudnutie u ľudí s vredom žalúdka. Naopak, priberanie je typické u ľudí, ktorí majú dvanástnikový vred. Samozrejme, toto nie je zaručená diagnostická metóda.
Vredová choroba nie je jediný prípad, kedy sa tento typ bolesti vyskytuje. Žalúdočná sliznica môže byť narušená len povrchovo. Tieto erózie vznikajú na základe viacerých príčin.
Príčina erózií nie je presne objasnená, ale podmieňujú ju tieto rizikové faktory:
alkohol
fajčenie
Helicobacter pylori
horúce a korenisté jedlá
lieky (nesteroidné antireumatiká, s obsahom kyseliny acetylsalicylovej)
stres
psychické poruchy
podvýživa
brušné poranenia
iné ochorenia, ako sú napríklad kardiovaskulárne, respiračné
Erózia môže viesť k vytvoreniu vredu. Preto je vždy lepšie, ak sa vyskytujú dlhodobé ťažkosti, odborné vyšetrenie.
Jednou príčinou bolesti brucha po jedle môže byť aj pylorospazmus alebo pylorostenóza. Kedy dochádza k zúženiu, stiahnutiu prechodu žalúdka do dvanástnika, teda pyloru. Prítomné je aj vracanie a chudnutie. Najčastejšie sa vyskytuje pri neurózach a pri strese.
Žlčníkové ťažkosti
Veľakrát je problém možno aj v žlčníku, pankrease alebo duodéne, čo sa prejavuje tiež bolesťou po jedle. Kolikovitá bolesť je charakteristická pre problémy so žlčníkom, pričom ide o bolesť hlavne po mastnom jedle, niekedy aj s odstupom niekoľko hodín. Žlčník hromadí žlč, tá rozkladá tuky.
Ak má človek žlčové kamene, dostaví sa intenzívna bolesť. Odborne cholelitiáza, teda žlčové kamene. Choledocholitiáza je odborný termín pre kameň lokalizovaný v žlčových cestách. A cholecystolitiáza znamená, kameň v žlčníku.
Pankreas a bolesti
Pankreas reaguje ostrou bolesťou a zväčša pomerne rýchlo po najedení. Pričom bolesti sú okolo pupka a vystreľujú aj dohora. Príčinou môže byť zápal. A ten je buď akútny, alebo chronický. Mnohokrát je príčinou požitie alkoholu. Iný prípad je nádor.
Duodénum
Dvanástnik reaguje po jedle oneskorene, obvykle aj niekoľko hodín. A to vtedy, keď je už žalúdok prázdny, a tak sa do dvanástnika dostáva viac kyseliny, čo ho dráždi a spôsobuje bolesť. Organizmus si tak pýta stravu, ktorá by dvanástnik od týchto kyselín odbremenila, a tak sa dostaví znova pocit hladu.
Ostatné príčiny
Okrem spomínaných príčin, môže byť problém s prijatou stravou a jej intoleranciou. Častá je intolerancia lepku alebo laktózy. Stretnúť sa môžeme aj s alergiou na orechy, semená (horčicové), korenie, papriku a aj exotické ovocie.
Aj v prípade Crohnovej choroby sa môžu vyskytnúť ťažkosti po jedle. Fabryho choroba je metabolické ochorenie. Jeden z jej príznakou môže byť práve bolesť brucha po jedle.
Syndróm dráždivého čreva môže byť tak isto jednou príčinou. Inak sa nazýva aj dolná funkčná dyspepsia. Viac o tomto ochorení na Zdravotéke.
Iný príkladom sú infekčné bolesti brucha. Tu uvádzame napríklad yersiniózu, ktorú vyvoláva Yersinia enterocolitica. Prenos nastáva z nakazeného bravčového mäsa. Známa je salmonelóza, ktorú vyvoláva baktéria Salmonella. Príčinou je prenos z pokazeného mäsa, vajec, ale aj zo zle umytých rúk.
Celiakia
Je autoimunitné ochorenie, pri ktorom vzniká neznášanlivosť lepku. Lepok je súčasťou obilia. Medzi príznakmi sú pretrvávajúce bolesti brucha, pocit na vracanie, hnačky, plynatosť, zápcha.
Okrem brušných ťažkostí sa pridružujú aj tie mimo tráviaci trakt. Ako je napríklad únava, osteoporóza, anémia, zápaly kĺbov, poškodenie pečene. Viac informácií o celiakii na Zdravotéke.
Intolerancia laktózy
Laktóza je mliečny cukor, ktorý je obsiahnutý v kravskom mlieku. Intolerancia tohto typu je najčastejšou alergiou u detí do troch rokov. A v dnešnej dobe sa aj v detskom veku najčastejšie odhalí.
Medzi jej symptómy patrí hlavne hnačka, niekedy aj s prímesou krvi, ale aj hlienu. Vyskytuje sa vracanie/vracanie po jedle. Niekedy môže byť prítomný opuch. Na koži sa môže prejaviť urtikou, teda žihľavkou. Málokedy sa pridruží anafylaxia.
Kojenecká kolika
Bolesť brucha počas kojenia u dojčených detí, ktorá má nejasnú príčinu. Trpí ňou 1 z 10 dojčiat. Nesúvisí s prirodzenou alebo umelou výživou. Kolika je viazaná na jedlo. Najhoršia je poobede a večer.
--
Autor a garant článku nezodpovedajú za obsah reklamných príspevkov:
Odporúčame: Ako odstrániť poruchy trávenia?
Nápoj z akáciovej vlákniny ioy.GOOD GUT efektívne odstraňuje poruchy trávenia. Akáciová vláknina s postupným uvoľňovaním 24 hodín je silné pre-biotikum. Zvyšuje prítomnosť laktobacilov, bifidobaktérií a bekteroidov pri súčasnom zlepšení vstrebávania minerálov a zvýšení imunity.
Vytvára rovnováhu mikroflóry hrubého čreva, stimuluje rast bakteriálnych kultúr bifidus a faecalibacterium, zabezpečuje jeho detoxikáciu, potláča zápalové procesy a vytvára nepriaznivé prostredie pre pôsobenie hnilobných a patogénnych baktérií. Rýchlo a efektívne znovuobnovuje tkanivo a funkciu čreva. Zapája mikrobiotu do riadenia imunity, čo vytvára základ pre udržanie zdravia a zmiernenie prebiehajúceho ochorenia. Navyše podporuje vitalitu, potláča únavu, zlepšuje kvalitu spánku a podporuje chudnutie.
ZDRAVOTNÉ ÚČINKY ioy. GOOD GUT:
podporuje trávenie
má silné pre-biotické účinky
zlepšuje zloženie mikrobioty a jej spoluprácu s črevom (syndróm presakujúceho čreva, syndróm dráždivého čreva (IBS), Crohnova choroba)
Stredná zdravotnícka škola v Nitre mi dala základ pre uplatnenie sa v oblasti zdravia a chorôb. Vďaka nej som 2 roky pracoval na traumatologickej klinike a ambulancii vo FN Nitra. Od roku 2006 som bol zamestnaný v záchrannej zdravotnej službe, kde som zotrval do roku 2017.
Bakalárske štúdium som absolvoval na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre v odbore urgentná zdravotná starostlivosť. Bakalársky titul mi umožnil pokračovať v poslaní zdravotníckeho záchranára. Medzičasom som získal miesto na tiesňovej linke 155. V prednemocničnej zdravotnej starostlivosti tak pôsobím do dnešnej doby.
Záujem o človeka, zdravie a aj samotné choroby som mal už v detstve, čo mi dalo predpoklad venovať sa tejto téme i v dospelosti. Štúdium a získavanie nových informácií v praxi mi poskytlo skvelý podklad pre písanie odborných textov a to v podobe článkov, ktorým porozumejú i bežní ľudia. Moja záľuba v portáli Zdravotéka má tak pevné základy v rokoch praxe aj v osobnom záujme. Podobne ma zaujíma i zdravá strava, výživa a celkovo zdravý životný štýl. Svoj voľný čas vypĺňam rodinou a športom
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí
mesačne.
Napíšte nám →
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.