späť na zoznam chorôb

Stafylokoková enterotoxikóza

Stafylokoková enterotoxikóza

Stafylokoková enterotoxikóza je ochorenie čriev, ktoré je najviac rozšírené počas teplých letných mesiacov a je spôsobené otravou z potravín. Ide o infekciu, ktorá je pomerne akútna a má veľmi rýchly nábeh, ale zároveň aj veľmi rýchly priebeh, obvykle do 1 až maximálne 2 dní. Veľmi rizikové sú z tohto pohľadu najmä rôzne zariadenia verejného stravovania, ide napríklad o verejné bufety, školské jedálne, školy v prírode, cukrárne, zmrzlinárne alebo predajne lahôdok a lahôdkárstva.


Charakteristika

Ochorenie stafylokokovej intoxikácie spôsobuje Zlatý stafylokok, baktéria Staphylococcus aureus. Táto baktéria je pomerne bežná a je všade v okolí, dokonca takmer polovica ľudí ju má v rámci mikroflóry ústnej a nosnej dutiny. Problém baktérie pre človeka je, že je veľmi odolná voči rôznym vonkajším podmienkam, napríklad prežije aj veľké mrazy aj príliš vysoké teploty, až do 60 stupňov Celzia. Táto baktéria zároveň produkuje veľké množstvo toxínov a aj jed, ktorý je odolný voči teplu.

Ak sa baktéria dostane do potravín, spôsobí veľký problém. Zdrojom nákazy je obvykle človek, ktorý má hnisajúcu ranu, kde sa baktéria vyskytuje, pričom táto rana príde do kontaktu s jedlom. Okrem toho môže byť zdrojom aj mlieko od chorej kravy. Baktéria po preniknutí do potravín produkuje veľké množstvo toxínov a začne sa rozmnožovať, takže sa stane po požití týchto potravín pre človeka nebezpečná, zvlášť, keď sa dostane do systému čriev a do tenkého čreva.

Príčiny

Ochorenie spôsobuje baktéria Staphylococcus aureus, čiže Zlatý stafylokok. Táto baktéria sa môže dostať do potravín, napríklad do mäsa a mäsových výrobkov, syrov, mlieka, mliečnych výrobkov a majonézy, kde nájdete priaznivé prostredie pre rozmnožovanie a produkciu toxínov aj jedov, ktoré sú odolné voči nízkym aj vysokým teplotám. Ak nie je potravina teplotne upravená, baktéria sa nezničí a dostane sa až do čriev človeka, kde spôsobí otravu a intoxikáciu.

Príznaky

Inkubačná doba je veľmi krátka a obvykle len niekoľko hodín, doslova zopár, odkedy sa človek nakazí a postihnú ho prvé symptómy ochorenia. Vzhľadom na to, že baktéria sa dostane do čreva a stimuluje toxíny a jedy, prejavia sa príznaky pomerne rýchlo. Medzi prvé patria nechuť do jedla a neskôr aj zvracanie. Tiež sa pridruží slinivosť, nevoľnosť a bolesti v oblasti s kŕčmi v oblasti brucha. Zrýchli sa trávenie a peristaltika čreva, čo spôsobí hnačky, väčšinou vodnaté a s hlienom, ale bez krvi.

Okrem toho v súvislosti s hnačkami dochádza k dehydratácií a strate tekutín, takže klesne krvný tlak, zrýchli sa frekvencia srdcového rytmu a môžu sa dostaviť aj bolesti hlavy, únava a spavosť. Zvýšená teplota nie je prítomná a absencia horúčky teda môže otravu potravou baktériou Zlatého stafylokoka odlíšiť od iných ochorení podobného rázu s veľmi podobnými príznakmi. Tieto príznaky väčšinou do jedného dňa až maximálne dvoch dní pominú a rýchly nábeh má teda aj rýchly priebeh.

Diagnostika

Intoxikácia Zlatým stafylokokom sa musí zistiť predovšetkým biologickým a laboratórnym vyšetrením vzoriek, ktoré sa odoberú jednak zo stolice postihnutého jednotlivca, ale tiež aj zo zvratkov. Treba rovnako identifikovať zdroj možnej nákazy a diagnostike na prítomnosť baktérie sa musia podrobiť aj ostatní členovia domácnosti, ktorí prišli do kontaktu s infikovanými potravinami alebo jedlom. Okrem toho je potrebné odobrať vzorky aj z potravín podozrivých z pôvodu choroby.

Informácie o stafylokokovej otrave z potravín

Informácie o stafylokokovej otrave z potravín

Priebeh

Priebeh stafylokokovej enterotoxikózy je veľmi rýchly a inkubačná doba je obvykle do 5 až 6 hodín. Baktéria sa usadí v tenkom čreve, začne produkovať toxíny a jed a človek začne mať pocit na zvracanie, nevoľnosti a nechuť k jedlu. Nasledujú hnačky, ktoré sú vodnaté a môžu obsahovať aj hlien, ale sú bez prítomnosti krvi v stolici. Neskôr sa pridruží bolesť hlavy, únava, ospalosť a zrýchlená frekvencia srdca. Obvykle však do 24 až 48 hodín tieto symptómy pominú a choroba pominie.

Chcete sa dozvedieť ako sa lieči stafylokoková enterotoxikóza?

Liečba

Naposledy aktualizované 08.10.2015

Autor článku

Michal Hrebík

Michal Hrebík

redaktor

Redaktor portálu Zdravotéka.sk, ktorého zaujíma zdravý životný štýl, správne stravovanie a životospráva. Aktívne sa vzdeláva v oblasti zdravotníctva, najnovších medicínskych objavov a veľmi rád píše o všetkom dôležitom z oblasti zdravia s dôrazom na zrozumiteľnosť pre čitateľa.

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Kedy a aké hrozí nebezpečenstvo pri zvracaní dieťaťa Kedy a aké hrozí nebezpečenstvo pri zvracaní dieťaťa

Zvracanie u detí je pomerne časté. Tento príznak so sebou nesie pomerne širokú škálu rôznych príčin jeho vzniku. Priblížme si situácie, kedy by mal každý rodič zbystriť.

Apatia, únava, ospalosť. Tu je 5 tipov ako ich prekonať Apatia, únava, ospalosť. Tu je 5 tipov ako ich prekonať

Aj vás premohla únava ? Ste ospalí, padajú vám viečka, zahmlieva sa vám pred očami, často zívate a jediné na čo dokážete myslieť je vaša posteľ? Prestávate vnímať okolie, ste...

Detské pieskovisko ako možné zdravotné riziko Detské pieskovisko ako možné zdravotné riziko

Aktivity v detských pieskoviskách sú jednou z najobľúbenejších činností u detí. Pečením báboviek, či stavaním hradov sa rozvíja nielen ich predstavivosť, ale i jemná motorika. Avšak i tu...

Čo znamená otrava jedlom a choroba špinavých rúk? Čo znamená otrava jedlom a choroba špinavých rúk?

Aj taká bežná činnosť ako je príprava jedla a jeho konzumácia dokáže poriadne otráviť. Všade prítomné baktérie , vírusy a parazity čakajú na svoju príležitosť sa množiť a spôsobovať...

Očkovanie, jeho význam pred cestou do zahraničia - cudzokrajné nákazy Očkovanie, jeho význam pred cestou do zahraničia - cudzokrajné nákazy

Z ďalekých ciest si ľudia nosia domov kadečo. Od príjemných zážitkov, spomienok a suvenírov až cez cudzokrajnú nákazu . Hnačkové ochorenia či Faraónová pomsta známa hlavne z Egypta je...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.