Gastritída: Všetko o zápale žalúdka, príznakoch až po moderné liečebné metódy

Gastritída: Všetko o zápale žalúdka, príznakoch až po moderné liečebné metódy
Zdroj foto: Canva

Gastritída, zápal žalúdka je zápalové ochorenie žalúdočnej sliznice. Vyskytuje sa pomerne často. Môže prebiehať akútne alebo chronicky. Akútnu formu vyvoláva alkohol, stres či zlá životospráva. Frekventovaná je chronická forma, ktorá zanecháva na sliznici žalúdka dlhodobé zmeny.

Charakteristika

Zápal žalúdka, gastritída, či zápal žalúdočnej sliznice je pomerne frekventované ochorenie. Môže sa vyskytovať v akútnej forme, teda vzniká náhle. Ale pretrváva aj ako dlhodobá, teda chronická gastritída. Tá je aj častejšia.

Akútna forma nastupuje náhle a zvyčajne aj rýchlo odznieva. Môže postihnúť celú plochu sliznice žalúdka alebo len časť. Plošný typ sa označuje aj ako pangastritída. V menšom rozsahu zasahuje zväčša antrálnu oblasť žalúdka.

Rozdiel pri akútnych zápaloch sa vyskytuje aj v hĺbke postihnutia sliznice. Keď je buď erozívny, alebo nonerozívny. Erózia, teda poškodenie sliznice je povrchové, ale aj hĺbkové, a vtedy krvácajúce.

Akútne gastritídy vznikajú na základe rôznorodých príčin. Po jedle, alkohole, liekoch, ako dôsledok otravy, či ťažkého stresu. Vyvolať ju môže aj Helicobacter pylori, či iné baktérie, vírusy, alebo parazity. Podľa druhu a rozsahu zápalu sa následne pokračuje v liečbe.

Helicobacter pylori je hlavným pôvodcom chronickej gastritídy a je spojený s vývojom vredov a rakoviny žalúdka. Výskum ukazuje, že táto baktéria prežíva v kyslom prostredí žalúdka a spôsobuje zápal žalúdočnej sliznice. 

Prečítajte si: Helicobacter pylori ako zákerný nepriateľ: Ako sa prenáša a prejavuje?

Helicobacter pylori
Baktéria Helicobacter pylori je najčastejším pôvodcom chronického zápalu žalúdka. Zdroj foto: Canva

Chronická gastritída prebieha dlhodobo, zdĺhavo. Pretrváva viac týždňov, pričom pri tejto forme sú na sliznici žalúdka badateľné dlhodobé zmeny (atrofia, metaplázia).

Tie postihujú povrch sliznice, ale aj hlbšie vrstvy steny žalúdka. Príčiny sú taktiež rôzne, najčastejšie sa uvádza infekcia baktériou Helicobacetr pylori.

Čo by sme mali vedieť o žalúdku?

Žalúdok je dutý svalový orgán tráviacej sústavy. Odborne sa označuje ako gaster alebo aj stomachos, či ventriculus. Má vakovitý tvar. Nachádza sa v brušnej dutine, a to z veľkej časti pod ľavou klenbou bránice.

Časť žalúdka je uložená pod dolnými ľavými rebrami. Následne sa zahýba doprava dole, a to do oblasti medzi ľavý a pravý rebrový oblúk, do miesta pod hrudnou kosťou, odborne regio epigastrica, teda epigastrium. Žalúdok je spojnicou medzi pažerákom a tenkým črevom.

Tabuľka uvádza hlavné časti žalúdka

Názov Popis
cardia kardia vchod do žalúdka z pažeráku,
zvierač, kruhový sval,
fundus dno vrchná a najširšia časť žalúdka,
corpus telo najväčšia časť žalúdka,
má prednú a zadnú časť,
spojnicou zakrivení,
curvatura major veľké zakrivenie ľavé zakrivenie žalúdka,
curvatura minor malé zakrivenie pravé zakrivenie,
pars pylorica pylorická časť najužšia časť žalúdka,
antrum, čo je začiatok tejto časti,
prechádza do tenkého čreva, do duodenálnej - dvanástnikovej časti,
pylorus vrátnik, pylor silný zvierač - kruhový sval.

Žalúdok susedí s ďalšími orgánmi a časťami tela, ako sú napríklad:

  • bránica,
  • pečeň,
  • pankreas,
  • slezina,
  • ľavá oblička,
  • ľavá nadoblička,
  • priečne hrubé črevo,
  • predná plocha brušnej steny.

Strava sa vo forme sústa dostáva cez pažerák do žalúdka, a to z ústnej dutiny, kde dochádza k prvému spracovaniu stravy zubami a šťavami zo slín. Tu nejaký čas zostáva a ďalej sa spracúva. Žalúdok je silný sval, ktorý svojím pohybom potravu premiešava, čo napomáha prieniku tráviacich žalúdočných štiav.

Do žalúdka dospelého sa zmestí približne 1 až 2 litre obsahu.
Strava v žalúdku zostáva 4 až 5 hodín.
Za deň sa vytvorí asi 2 až 3 litre žalúdočnej šťavy.

Žalúdočná šťava je produkovaná sliznicou žalúdka. A má pH od 1 až po 4, teda je silno kyslá. Na sliznici je ochranná vrstva mucínu, ktorá je bariérou pred kyslím prostredím. Žalúdočná šťava obsahuje viacero zložiek. Ako napríklad pepsinogén, ktorý je aktivovaný na pepsín. Ten následne štiepi bielkoviny.

Vnútorný faktor, glykoprotenín, ktorý je potrebný pre vstrebávanie vitamínu B12. Hlavnou zložkou žalúdočnej šťavy, ktorá je zodpovedná za kyslé prostredie je HCl, čiže kyselina chlorovodíková. Táto má viacero úloh, ako napríklad:

  • udržuje kyslé prostredie,
  • aktivuje pepsinogén na pepsín,
  • pôsobí na bielkoviny, uľahčuje ich trávenie,
  • redukuje železo na formu, ktorá je vstrebateľná,
  • ochraňuje vitamín C,
  • usmrcuje cudzorodé organizmy, zabraňuje množeniu kvasiniek,
  • pôsobí na nerozpustné soli a mení ich na rozpustné.

Natrávená strava, označuje sa aj ako chymus a spracúva v ostatnej časti tráviacej trubice. Po častiach sa zo žalúdka posúva do tenkého čreva cez pylorus. Pylorus oddeľuje žalúdok od dvanástnika a bráni spätnému prechodu natráveniny do žalúdka. V tenkom čreve prebieha ďalej vlastné trávenie.

Príčiny

Akútna gastritída má rôznorodé príčiny. Vzniká náhle a vo väčšine prípadov aj rýchlo ustupuje. Zväčša zasahuje časť žalúdka označovanú ako antrum.

Avšak môže mať aj pangastrickú formu, čiže zasahuje celú plochu žalúdka. Tento typ zápalu môže, ale aj nemusí vytvárať poškodenie sliznice žalúdka.

ioy. GOOD GUT
ioy. GOOD GUT

Podľa toho sa aj označuje ako nonerozívna gastritída, ktorá sliznicu nepoškodí. Erozívna forma môže byť povrchová, hĺbková a aj krvácajúca. Vzniká v priebehu 24. až 48. hodín.

Medzi hlavné príčiny akútnej gastritídy sa uvádzajú:

  • nadmerná konzumácia alkoholu, hlavne u osôb, ktoré nie sú zvyknuté na alkohol,
  • fajčenie,
  • lieky,
    • nesteroidné protizápalové lieky (aspirín),
    • kortikoidy,
    • cytostatiká,
  • ťažký stres,
    • popáleniny,
    • úrazy,
    • stav po operácii,
  • šokový stav,
  • ischémia (nedokrvenie), zlé krvné zásobenie,
  • psychická záťaž dlhodobý stressyndróm vyhorenia,
  • nevhodná strava a nápoje,
    • diétna chyba,
    • korenisté jedlá,
    • živočíšne tuky,
  • pokazené jedlo,
  • infekcie,
    • cytomegalovírus,
    • Herpes simplex,
    • Helicobacetr pylori,
  • intoxikácia chemikáliami či liekmi,
  • iné dlhodobé ochorenia ako sú napríklad,
    • ochorenia štítnej žľazy,
    • cukrovka,
    • hormonálne a imunitné poruchy,
    • urémia,
  • žiarenie.

Chronický zápal žalúdka sa vyvíja niekoľko týždňov a pretrváva. Pričom je dôsledkom dlhodobého poškodenia sliznice žalúdka. Rozlišuje sa na povrchový alebo hĺbkový.

Ľahšou formou je povrchový zápal. Pri endoskopii sa využíva aj označenie erózií na ploché a vyklenuté.

Tabuľka uvádza tri typy chronickej gastritídy

Názov Popis
Typ A Autoimunitný pôvod, autoimúnna gastritída jeho výskyt je vzácny, a to len v 3 - 6 percentách prípadov,
telo produkuje látky, ktoré poškodzujú vlastné bunky,
postihuje najmä telo žalúdka,
pri iných autoimunitných ochoreniach ako je Addisonova choroba.
Typ B Infekčný pôvod,
80 % zodpovedný Helicobacetr pylori,
najčastejšie je postihnuté antrum žalúdka.
Typ C Chemické dráždenie,
lieky,
intoxikácia jedmi, chemikáliami, liekmi,
reflux duodenálnych štiav pri duodenogastrickom refluxe,
chronický alkoholizmus.

TIP: Helicobacter pylori je zodpovedný aj za žalúdočné vredy.

Chronické gastritídy sa vyskytujú častejšie ako akútne. Príčinou môže byť aj anémia, Crohnova choroba, potravinová intolerancia, či prirodzený proces starnutia.

Ale hlavnou príčinou je Helicobacter pylori (HP). Zároveň však u väčšiny populácie s HP gastritída nevznikne. Je to dané aj dedičnosťou a celkovým životným štýlom človeka.

Helicobacter pylori je hlavným faktorom spojeným s gastritídou, s vyššou prevalenciou v rozvojových krajinách

Prevalencia sa líši v závislosti od geografických oblastí, vekových skupín a socioekonomických faktorov. Prevalencia chronickej gastritídy stúpa s vekom, a je častejšia u mužov. 

Príznaky

Príznaky pri gastritíde nie sú vždy špecifické, a to bez rozdielu na akútnu, či chronickú formu. Môžu byť mierne, napríklad pri chronickom type gastritídy nemusia byť prítomné žiadne ťažkosti - asymptomatická chronická gastritída.

Až pri akútnom zhoršení dlhodobého ochorenia sa prejavia ako akútny zápal. Chronický zápal žalúdka je následne rizikom pre vznik ulcerácií, teda vredov, či onkologické ochorenie (MALT lymfóm, rakovinu žalúdka).

Pri zápale žalúdka sa môžu vyskytnúť nasledovné príznaky:

  • nevoľnosť,
  • pocit ťažoby v oblasti nad žalúdkom (v epigastriu),
  • nechutenstvo, anorexia,
  • pocit pachuti v ústach, pach z úst,
  • pocit diskomfortu, čo je neurčitý negatívny pocit, ale nie bolesť,
  • bolesť v nadbruší, a teda najmä v oblasti epigastria, čiže nad žalúdkom,
    • pred jedlom,
    • po jedle,
  • pocit na vracanie (nauzea),
  • vracanie,
    • žltý žalúdočný obsah sú žalúdočné šťavy,
    • vracanie zeleného obsahu sú žlčníkové šťavy, teda žlč,
  • krvácanie do gastrointestinálneho traktu GIT,
    • hemateméza, čo je vracanie čerstvej krvi, najmä pri alkoholizme,
    • meléna, čiže prítomnosť natrávenej krvi v stolici, prejaví sa ako čierna, dechtovitá stolica,
  • anémia následkom krvácania alebo nedostatkom vitamínu B12,
  • plynatosť, nafukovanie, nadúvanie,
  • úbytok hmotnosti,
  • pocit plnosti.

Zapamätajte si: Pri výskyte krvácania z tráviaceho traktu je dôležité okamžité vyšetrenie. Krvácanie môže ohroziť zdravie a život človeka.

Poznáme aj gastroenteritídu, čo je vlastne zápal žalúdka a čreva. Jej príčinou je najmä infekcia. Môžu ju vyvolať vírusy, baktérie, či parazity. Ako napríklad rotavírusy, salmonelóza, shigella, E coli, či stafylokoky a iné.

TIP: článok s informáciami Ako sa prenáša salmonelóza a ako sa voči nej brániť?

Medzi príznaky gastroenteritídy patria:

  • intolerancia príjmu stravy a tekutín,
  • pocit na vracanie až vracanie,
  • hnačka, vodnaté stolice, s obsahom hlienu až hnisu,
  • dehydratácia, ktorá je nebezpečná najmä u detí a starých ľudí,
  • horúčka,
  • bolesť brucha, kolika,
  • zhoršenie základného ochorenia.

Hnačka je treťou najčastejšou príčinou úmrtia detí do 5 rokov, a to najmä v rozvojových krajinách.
Viete, ako zvládnuť hnačku u detí?

Gastroenteritída je častou príčinou hospitalizácie v nemocnici, a to na infekčnej klinike. Nakoľko je rizikom pre vznik komplikácií.

Rizikom je hlavne dehydratácia, zhoršenie dlhodobých ochorení alebo rozvoj SIRS, čo je systémová zápalová odpoveď organizmu. Aj preto je dôležité odborné vyšetrenie, včasná diagnostika a liečba.

Diagnostika

Diagnostika gastritídy prebieha na základe anamnézy, ktorú dopĺňa klinický obraz. Avšak hlavnou metódou, ktorá potvrdí diagnostický záver, je odber materiálu. Vykonáva sa teda histologické vyšetrenie, biopsia - odobratie tkaniva pri endoskopickom zákroku. A tým je gastroendoskopia.

Napríklad krvácanie z tráviaceho traktu je indikáciou na akútnu ezofagogastroduodenoskopiu (EGD). To je vyšetrenie endoskopom, malou kamerou, pri ktorom sa hľadá zdroj krvácania. Tým môže byť varix pažeráka alebo hlboká erózia sliznice žalúdka, či vred duodéna.

Na odobratej vzorke tkaniva sa vykonáva histologické vyšetrenie, a to robí patológ. Endoskopické vyšetrenie vykonáva odborník, gastroenterológ. Pri endoskopii lekár vidí zmeny na sliznici žalúdka, odborne sa označujú ako gastropatia. Pri tomto makroskopickom pohľade vidí zmeny, ako napríklad začervenanie, erózie, vredy, krvácanie. 

Na diagnostiku infekcie Helicobacterom je možné použiť aj neinvazívne testy, či už dychovým testom (13C urea), alebo vyšetrením stolice (HpSA). Sú pohodlné, pretože nevyžadujú invazívne zákroky.

Prípadne laboratórnym vyšetrením krvi - sérológiou.

Biomarkery a genetické testy, sú testy, ktoré hľadajú špecifické znaky v krvi alebo genetické zmeny, ktoré môžu naznačovať prítomnosť, alebo riziko gastritídy. Sú užitočné na lepšie rozlíšenie medzi rôznymi typmi gastritídy a na prispôsobenie liečby pacientovi.

Okrem toho je možné využiť aj zobrazovacie metódy, a teda RTG, CT, MRI, ktoré môžu byť doplnené USG vyšetrením.

ioy. GOOD GUT
ioy. GOOD GUT

Priebeh

Akútna gastritída sa vyvíja extrémne rýchlo, a to aj v priebehu 24 hodín. Najmä po podráždení žalúdka. Či už alkoholom, liekmi, alebo nevhodnou stravou.

Podobne aj následkom stresu, či neprimeranej psychickej záťaže. Ťažkosti môžu byť najskôr nešpecifické. Ako napríklad nevoľnosť, ťažoba až pocit na vracanie. Človek môže byť aj slabý.

Neskôr sa môže pridružiť bolesť v nadbruší, teda v epigastriu. Pocit na vracanie nasleduje vracanie, keď postihnutý vracia žltý obsah. To je vlastne žalúdočná šťava.

Vracanie zeleného obsahu značí prítomnosť žlče. A jasná až sýtočervená farba je znakom krvácania do tráviaceho traktu. Toto vracanie sa označuje aj ako hemateméza.

Samozrejme, pri konzumácii stravy, ktorá farbí do červena (rôzne ovocie, červená repa, červené víno, potravinárske farbivá), je možné chybné určenie hematemézy.

Ak je prítomné krvácanie z hornej časti traktu, vyskytne sa aj meléna. Čo je prítomnosť natrávenej krvi v stolici. Stolica je čierna až dechtovitá.

Iným príznakom je čerstvá krv v stolici, ktorá môže byť prítomná pri krvácaní z dolnej časti tráviacej sústavy, napríklad pri hemoroidoch alebo divertikulitíde. Medzi nešpecifické príznaky gastritídy môže patriť nechutenstvo, pocit plnosti, nafukovanie, a to aj v prípade chronického zápalu žalúdka.

Chronická gastritída máva asymptomatický priebeh. Až pri akútnom zhoršení môže mať uvedené príznaky. Pri tomto type je prítomná aj anémia, ktorá môže byť následkom krvácania.

Ale častejšie je jej príčinou porucha vstrebávania vitamínu B12. Vzniká perniciózna anémia, čiže anémia z nedostatku vitamínu B12. Pridružuje sa bledosť, únava či sťažené dýchanie, a to aj po minimálnej námahe.

Pri infekčných gastroenteritídach je prítomné aj vracanie, hnačky. Ak človek vracia a má hnačku dlhšiu dobu, je ohrozený rizikom dehydratácie. Iným rizikom je komplikácia krvácaním do brušnej dutiny pri perforácii vredu. Závažné riziká chronickej gastritídy a infekcie Helicobacterom sú onkologické ochorenia žalúdka.

Vhodná je aj podporná liečba gastritídy a úprava životosprávy

Pri gastritíde sa môžu využiť aj bylinné čaje. Vhodný je mätový či zázvorový čaj, ale aj čaj zo sladkého drievka. Pri tejto forme sa môžu využiť potraviny, suroviny a doplnky výživy, ako napríklad:

  • vitamín B12,
  • ďalej vitamíny A, C, E,
  • glutamín,
  • probiotiká,
  • esenciálne mastné kyseliny,
  • med,
  • olivový olej,
  • rakytníkový olej,
  • skorocel,
  • nechtík,
  • harmanček,
  • fenikel,
  • aloe vera.

Domáca liečba gastritídy

  • Diétne úpravy - konzumácia ľahko stráviteľných jedál, vyhýbanie sa koreným, mastným a kyslým potravinám.
  • Pitný režim - pitie dostatočného množstva vody a bylinných čajov, napríklad harmančeka, ktorý má upokojujúce účinky.
  • Probiotiká - prírodné zdroje, ako je jogurt, môžu podporiť zdravie žalúdočnej mikroflóry.
  • Zvládanie stresu - relaxačné techniky, ako je meditácia alebo jóga, môžu pomôcť znížiť stres, ktorý prispieva k symptómom gastritídy.
  • Vyhýbanie sa alkoholu a fajčeniu - tieto návyky môžu dráždiť žalúdočnú sliznicu a zhoršiť stav.

Tabuľka uvádza čo je vhodné a čo nevhodné pri žalúdočných ťažkostiach

Vhodné Nevhodné
vyvážená strava
dostatok bielkovín, tukov, cukrov, vitamínov a minerálov
alkohol,
Dôležité je jesť pravidelne a menšie porcie, napríklad 5 - 6x počas dňa. fajčenie,
Jesť pomaly, dôkladne prežúvať, uvádza sa 20 až 30 prežutí jedného sústa. kofeín,
Kapusta, brokolica, obilniny či banán. korenisté jedlá,
Varené mäso. sýtené nápoje,
Dostatok spánku, odpočinku a relaxu. príliš horúce či studené jedlo,
Preventívne prehliadky. prejedať sa,
Včasná diagnostika a liečba ťažkostí. hladovať,
Mätový, zázvorový čaj, šípky. jedlo z rýchleho občerstvenia a polotovary,
Dostatočná pohybová aktivita. vyprážané, fritované a údené, príliš slané,
Dostatok vlákniny. prijímať väčšie množstvo tekutín počas jedla, nie viac ako 2 dcl,
Rasca. neprimerané psychické zaťaženie, fyzická únava,
Škorica. nedráždiť sliznicu žalúdka liekmi, chemikáliami.

Najčastejšie otázky a odpovede o gastritíde

Pýtate sa...

Čo je to gastritída? 

  • Gastritída je zápal žalúdočnej sliznice, ktorý môže byť spôsobený infekciou, liekmi, alkoholom alebo autoimunitnými reakciami.

Aké sú príznaky gastritídy? 

  • Príznaky zahŕňajú bolesť žalúdka, nevoľnosť, vracanie, pocit plnosti a pálenie záhy.

Čo spôsobuje gastritídu?

  • Najčastejšie baktéria Helicobacter pylori, nadmerné užívanie NSAID, alkohol, stres a dráždivé jedlá.

Ako sa diagnostikuje gastritída?

  • Prostredníctvom endoskopie, testov na Helicobacter pylori a ďalších laboratórnych testov.

Aká je liečba gastritídy?

  • Základom liečby sú antibiotiká, inhibítory protónovej pumpy, antacidá a úprava stravy a životného štýlu.

Môžem gastritídu liečiť doma? 

  • Áno, pomocou diét a bylín, ale je dôležité konzultovať to s lekárom.

Prečítajte si tiež: 

--

Autor a garant článku nezodpovedajú za obsah reklamných príspevkov:

Odporúčame: Ako odstrániť poruchy trávenia?

Nápoj z akáciovej vlákniny ioy.GOOD GUT efektívne odstraňuje poruchy trávenia. Akáciová vláknina s postupným uvoľňovaním 24 hodín je silné pre-biotikum. Zvyšuje prítomnosť laktobacilov, bifidobaktérií a bekteroidov pri súčasnom zlepšení vstrebávania minerálov a zvýšení imunity.

Vytvára rovnováhu mikroflóry hrubého čreva, stimuluje rast bakteriálnych kultúr bifidus a faecalibacterium, zabezpečuje jeho detoxikáciu, potláča zápalové procesy a vytvára nepriaznivé prostredie pre pôsobenie hnilobných a patogénnych baktérií. Rýchlo a efektívne znovuobnovuje tkanivo a funkciu čreva. Zapája mikrobiotu do riadenia imunity, čo vytvára základ pre udržanie zdravia a zmiernenie prebiehajúceho ochorenia. Navyše podporuje vitalitu, potláča únavu, zlepšuje kvalitu spánku a podporuje chudnutie.

ioy. GOOD GUT
ioy. GOOD GUT

ZDRAVOTNÉ ÚČINKY ioy. GOOD GUT:

  • podporuje trávenie
  • má silné pre-biotické účinky
  • zlepšuje zloženie mikrobioty a jej spoluprácu s črevom (syndróm presakujúceho čreva, syndróm dráždivého čreva (IBS), Crohnova choroba)
  • vytvára rovnováhu mikroflóry hrubého čreva
  • zmierňuje alergie (histamínová intolerancia, akné, atopia)
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • zlepšuje peristaltiku (pohyblivosť čreva) - odstraňuje plynatosť, nadúvanie, zápchy a hnačky
  • prispieva k úbytku tuku (telesnej hmotnosti)
  • zvyšuje ochranu pred ochoreniami srdca a ciev
  • účinkuje proti vysokému krvnému tlaku
  • zlepšuje funkciu inzulínu (hladinu cukru v krvi)
  • zmierňuje únavu a depresiu
  • zlepšuje spánok

Zobraziť produkt v eshope (kliknite sem): https://ioy.sk/products/goodgut-booster-01

Produkt ioy. GOOD GUT odporúčajú:

Zobraziť produkt v eshope (kliknite sem): https://ioy.sk/products/goodgut-booster-01

Text ODPORÚČAME bol dodaný reklamným klientom, nejde o autorský text Zdravoteka.sk. Za text zodpovedá klient.

Ako sa lieči: Gastritída - zápal žalúdka

Ako sa lieči zápal žalúdka? Lieky na prvom mieste

Zobraziť viac

Príznaky a symptómy gastritídy

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Zoznam lekárov liečiacich chorobu

Odporúčané