Nadmerná plynatosť a nadúvanie: príčiny a liečba. Čo pomáha?

Nadmerná plynatosť a nadúvanie: príčiny a liečba. Čo pomáha?
Zdroj foto: Shutterstock

Tvorba plynov tráviaceho traktu je prirodzenou súčasťou ľudského zdravia. Avšak nadmerná plynatosť môže signalizovať bežnú stravovaciu chybu i rôzne ochorenia tráviacej sústavy. Aké sú všetky možné príčiny vzniku? Kedy sa obrátiť na odbornú pomoc lekára?

Plynatosť, nadmerná tvorba plynov, sa môže spájať s bolesťou brucha a nafukovaním.

Plynatosť je odborný lekársky termín pre uvoľnenie plynu z tráviaceho systému cez konečník – análny otvor.

Príčiny nadmernej tvorby vetrov je pomerne rôznorodá. Najčastejšie je spôsobená nevhodnou stravou, zložkami stravy a životosprávou. Môže však poukazovať i na potravinové intolerancie či rôzne ochorenia črevného traktu.

Príznaky, etiológia, príčiny, domáca pomoc, diagnostika, liečba, prevencia a mnoho iných zaujímavých informácií sa dočítate pokračovaním v článku.

Čo je to plynatosť a kedy je nadmerná?

Tvorba črevných plynov je fyziologickou súčasťou zdravého trávenia človeka.

V črevách človeka sa vytvorí približne 6 litrov plynu denne. Nadúvanie charakterizuje zadržiavanie plynu v tráviacom systéme.

Flatulencia, plynatosť, je stav kedy cez konečník vychádza príliš veľa črevných plynov. Vo väčšine prípadov je plynatosť neškodná a dočasná. 

Príznaky tráviacej sústavy, ako je pocit nafúknutého brucha, plynatosť, vetry či meteroizmus sú najčastejšie spôsobené nevhodnou stravou, kombináciou, zložením stravy a nesprávnou životosprávou.

Problémoch s plynatosťou, a teda nadmernými vetrami, môže byť aj príznakom určitej poruchy či narušenia tráviaceho traktu.

Najčastejšie je však dôsledkom nesprávnej kombinácie jedál, nadmerného jedenia, narušením mikrobiómu čreva, nedostatkom pohybovej aktivity a vplyvom stresu.

Plyn sa v tráviacom trakte zhromažďuje dvoma primárnymi spôsobmi: prehĺtaním vzduchu a trávením jedla. Pri jedle a pití dochádza k nahromadeniu kyslíka a dusíka v tráviacom trakte.

Taktiež pri trávení jedla sa v trakte zhromažďujú tráviace plyny, ako je vodík, metán či oxid uhličitý.

Plynatosť je bežná záležitosť. V priemere vypustí zdravý jedinec plyn 10 - 12 krát denne.

Ak trpíte nadúvaním, plynatosťou častejšie ako 14 krát denne a prípadne majú  vetry silný zápach, môže sa jednať signál narušenia či poruchy tráviaceho traktu.

Plyn z tráviaceho traktu sa skladá z:

  • Dusík (59 %)
  • Vodík (9 %)
  • Oxid uhličitý (9 %)
  • Kyslík (4 %)
  • Metán (7 %)

Pridruženým príznakom nadmernej plynatosti môže byť mierna bolesť brucha, kŕče v bruchu, nadúvanie či nafukovanie.

Sprievodné príznaky plynatosti, ako je silná bolesť, hnačka/zápcha, problém s vyprázdnením, vracanie či krv v stolici, si vyžadujú vždy lekársku diagnostiku.

Aké sú príčiny vzniku plynatosti?

Nadmerné nadúvanie a plynatosť má multifaktorálnu príčinu vzniku. Okrem zloženia a množstva sa na tvorbe plynov podieľajú patologické zmeny jednotlivých orgánov a žliaz tráviacej sústavy.

Etiológia vzniku sa tak pomyselne delí na nevhodnú životosprávu/stravu a na organické príčiny (intolerancie, poruchy, ochorenia).

Strava, životospráva a diétna chyba

Pri nevhodnej kombinácií jedál, nadmernom množstva potravy rýchlej konzumácií môže dochádzať k zvýšenej plynatosti.

Častou príčinou nadúvania je konzumácia väčšieho množstva sacharidov (uhľohydrátov) a látok obsiahnutých v strukovinách alebo iných špecifických potravín. Jedná sa aj o potraviny s veľmi vysokým obsahom vlákniny (brokolica, strukoviny, kapusta).

Medzi dôvody, prečo môžete prehltnúť viac vzduchu ako obvykle, patrí aj žutie žuvačky, fajčenie, cmúľanie lízaniek, pitie sýtených nápojov či príliš rýchle hltavé jedenie.

Trávenie určitých potravín môže trvať dlho, čo následne vedie k vzniku nepríjemného silného zápachu spojeného s plynatosťou. Niektoré potraviny tenké črevo nemôže kompletne absorbovať.

Hrubé črevo obsahuje veľké množstvo baktérií, ktoré rozkladajú potraviny a uvoľňujú plyny.

Príklady potravín, ktoré môžu zvyšovať tvorbu plynu:

  • fazuľa
  • kapusta, kel
  • kaleráb
  • brokolica
  • cibuľa, cesnak
  • slivky
  • hrozienka
  • šošovica,
  • cícer, hrach, sója
  • jablká, hrušky
  • hrozno, hrozienka
  • mliečne výrobky

Organická príčina (plynatosť ako príznak ochorenia)

Nadmerná plynatosť môže byť príznakom určitého gastro-intestinálneho ochorenia či potravinovej intolerancie (neznášanlivosti).

Najčastejšie sa jedná o neznášanlivosť lepku - gluténu, laktózy (mliečneho cukru) a mliečnej bielkoviny. Potravinové alergény sú okrem lepku napríklad rôzne druhy orechov, ovocia či morských plodov.

Najťažšou formou neznášanlivosti lepku je nazývaná Celiakia.

Pri alergiách a intoleranciách sa tráviace obtiaže začnú prejavovať pomerne krátko po konzumácii nevhodnej zložky potravy.

Tráviace problémy, ako aj plynatosť a nadúvania, môžu byť príznakom chronického zápalu čriev, gastroenteritídy, infekčného ochorenia a podobne. Častokrát sú však sprevádzané aj bolesťou, kŕčmi, teplotou či inými tráviacimi príznakmi.

Nadúvanie a plynatosť môže byť i vedľajším účinkom farmakoterapie. Jedná sa najmä o lieky na tráviaci trakt, zápchu, psychofarmaká či antibiotiká.

Príklady príčin nadmernej plynatosti:

Plynatosť u žien

Plynatosť a nafukovanie môže súvisieť s menštruačným cyklom a predmenštruačným syndrómom (PMS). Veľa žien pociťuje v dôsledku hormonálnej zmeny pocit nafúknutého brucha a nadúvania. Možná je tak i zvýšená krátkodobá plynatosť.

Najčastejším obdobím, kedy ženy trpia nadmernou plynatosťou je obdobie tehotenstva.

Za plynatosť je zodpovedný pohlavný hormón progesterón, ktorý spomaľuje trávenie, črevnú motilitu (pohyblivosť) a spôsobuje tak zvýšenú možnosť nafukovania a tvorby plynov.

Najčastejšie tento problém začína už v počiatočných mesiacov gravidity.

Avšak pri tráviacich problémoch, bolestiach, kŕčoch a iných podozrivých príznakoch, obráťte sa na odbornú pomoc gynekológa.

Plynatosť u detí

Nielen dospelí, ale i deti rôzneho veku majú problém s plynatosťou. Častou príčinou nafukovania a plynatosti u malých detí býva prehĺtanie väčšieho množstva vzduchu pri konzumácii potravy či kojení

Nadúvanie sa často vyskytuje u malých bábätiek a postihuje rovnako kojené i nekojené deti. Jedným z dôvodov je napríklad prehĺtanie vzduchu pri plači a kriku, ktoré s nerozvinutou črevnou mikroflórou spôsobuje nadúvanie a plynatosť.

Ďalšou častou príčinou nafukovania dojčiat je zlá znášanlivosť podávanej výživy. U menších detí patrí k častým príčinám bolesti bruška a plynatosti potravinové intolerancie, a to najmä na laktózu (mliečny cukor).

Zvýšená plynatosť a nadúvanie dieťaťa sa prejaví nepokojom, plačom, grckaním a prípadne odmietaním ďalšieho príjmu potravy.

Nafukovanie, najmä časté a opakované, má multifaktorálnu etiológiu. Môže sa jednať o rôzne ochorenia tráviaceho traktu a je preto potrebné vyhľadať odbornú pomoc pediatra.

Ak sa u dieťaťa objaví náhle nafúknutie spojené so zvracaním, bolesťami či problémom s vyprázdnením, je potrebné akútne vyhľadať pomoc lekára.

Kedy vyhľadať odbornú pomoc lekára?

Vo veľa prípadoch nadmernej plynatosti pomôže domáca liečba a úprava životosprávy. A to najmä u plynatosti z dôvodu nevhodnej kombinácie jedál.

Avšak pri podozreniach na alergiu, zápal či ochorenia gastrointestinálneho traktu, obráťte sa na odbornú pomoc lekára.

Kedy neodkladne vyhľadať lekára?

  • Silné bolesti a kŕče v bruchu
  • Opuchnuté a na pohmat boľavé brucho
  • Vracanie a nevoľnosť
  • Malátnosť a pocit na odpadnutie, závrat
  • Hnačka (problémy s vyprázdňovaním)
  • Krv v stolici
  • Horúčka a zvýšená telesná teplota

Diagnostika a liečba plynatosti

Diagnostika prebieha u všeobecného lekára alebo špecialistu gastroenterológa. Doktor odoberie pacientovi anamnézu, posúdi klinické príznaky a prevedie základné vyšetrenie brušnej steny pohmatom a posluchom.

Pýta sa najmä na dĺžku trvania obtiaží, stravu spúšťací faktor problémov.

Podľa uváženia lekár volí domácu liečbu a úpravu životosprávy, medikamentóznu liečbu, odber krvnej vzorky na určenie prítomnosti infekcie alebo zobrazovacie endoskopické vyšetrenie pri podozrení na určité ochorenie tráviaceho traktu.

Ak strava pacienta obsahuje veľké množstvo uhľohydrátov (sacharidy), odporúča sa ich nahradenie ľahšie stráviteľnými alternatívami, ako sú napríklad zemiaky, ryža či banány. Vhodný je i dostatočný príjem vlákniny v strave pre podporu trávenia.

Okrem zloženia stravy je potrebné zmeniť rýchlosť, množstvo a frekvenciu jej príjmu.

Všeobecne sa odporúča sa konzumácia menšieho množstva potravy a jej rozdelenie na viac porcií. Potravu je treba kvalitne rozžuť a nezapíjať ju tekutinou v priebehu konzumácie.

Pravidelná fyzická aktivita podporuje trávenie, motilitu, prekrvenie a pohyb čriev. Vhodné je akékoľvek cvičenie, no i bežná chôdza. Pri sedavom zamestnaní je potrebná kompenzačná fyzická aktivita.

Lekár môže pacientovi predpísať lieky na báze čierneho uhlia, ktoré absorbujú plyn, antacidá či spazmolytiká. Je však dôležité poznamenať, že tieto lieky poskytnú úľavu iba dočasne a neriešia samotnú príčinu vzniku. Niektoré z nich sú i voľne predajné v lekárni.

Vhodné sú probiotiká a prebiotiká, ktoré podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry a podporujú proces trávenia. Je možné siahnuť aj po doplnkoch výživy s obsahom vitamínov, minerálov a bylín pre podporu trávenia a eliminácie nafukovania i plynatosti.

Aj keď obvykle nejde o život ohrozujúci jav, nafúknuté brucho, kŕče a plynatosť dokážu jedinca potrápiť. V rámci rýchlej pomoci je možné siahnuť po voľnopredajných kapsulách, kvapkách alebo čajoch, ktoré pomáhajú proti nadúvaniu a podporujú trávenie.

Prevencia nadmernej plynatosti

Tak ako pri každom nielen zažívaco-tráviacom probléme, je dôležité dbať na prevenciu. Pri vzniknutom zdravotnom probléme, neodkladajte návštevu gastroenterológa.

Rady a tipy pre zdravé jedenie i trávenie:

  • Jedzte menšie porcie a pravidelne
  • Pestrá vyvážená strava
  • Nejedzte príliš rýchlo a hltavo
  • Stravu poriadne požujte/spracujte
  • Pravidelný pitný režim
  • Eliminácia sýtených nápojov
  • Dostatočný príjem vlákniny
  • Príjem probiotických potravín a probiotík
  • Nezapíjajte pri jedení stravu tekutinou
  • Pravidelne vykonávajte pohybovú aktivitu

Tenké črevo strukoviny nedokáže často krát poriadne spracovať a práce sa tak ujíma hrubé črevo. Práve tam sa nachádzajú baktérie aktivujúce tvorbu nežiadúcich plynov.

Nežiaduci efekt však pomerne ľahko odstránite, ak strukoviny správne uvaríte.

Strukoviny treba kvalitne prepláchnuť a namočiť do vody na pár hodín. Vodu opäť zlejte, strukoviny prepláchnite a priveďte vo do varu. Takto ich zbavíte purínov i lektínov a zlepšíte tak samotnú stráviteľnosť strukovín. 

Pestrá vyvážená strava pre zdravé trávenie
Pestrá vyvážená strava pre zdravé trávenie. Zdroj foto: Schutterstock.

Najčastejšie otázky a odpovede o plynatosti

Pýtate sa...

Čo je to plynatosť a prečo sa vyskytuje?

  • Plynatosť je bežný proces tvorby plynov v tráviacom trakte, ktorý sa môže vylučovať cez ústa alebo konečník. Vzniká pri trávení jedla alebo pri nadmernom prehĺtaní vzduchu.

Aké sú príčiny zvýšenej plynatosti?

  • Zvýšenú plynatosť môžu spôsobovať potraviny bohaté na vlákninu, ako sú strukoviny, kapusta, brokolica, ako aj sýtené nápoje a rýchle jedenie. Problém môže byť tiež spôsobený potravinovými intoleranciami, ako napríklad neznášanlivosť laktózy alebo fruktózy. Ďalej i niektoré gastrointestinálne ochorenia.

Ako ovplyvňuje strava plynatosť?

  • Strava bohatá na vlákninu a sacharidy môže zvýšiť tvorbu plynov. Na zníženie plynatosti sa odporúča vyhnúť sa potravinám, ktoré spôsobujú nadúvanie, alebo ich konzumovať v menších množstvách.

Aké sú príznaky plynatosti, ktoré môžu signalizovať vážnejší problém?

  • Ak plynatosť sprevádza bolesť brucha, nadmerné nafúknutie, hnačka alebo krv v stolici, môže ísť o príznak tráviacich problémov, ako sú syndróm dráždivého čreva alebo potravinová intolerancia. V takýchto prípadoch je vhodné navštíviť lekára.

Čo môžem urobiť, aby som znížil/a plynatosť?

  • Pomôcť môže pomalé a dôkladné prežúvanie jedla, vyhýbanie sa sýteným nápojom a jedlám spôsobujúcim plynatosť, ako aj zaradenie probiotík do stravy. Pravidelný pohyb a cvičenie taktiež pomáhajú zlepšiť trávenie.
  • Rešpektujte vlastné potravinové intolerancie, alergie a prípadné diagnózy.

Kedy je potrebné vyhľadať odbornú pomoc?

  • Ak je plynatosť pretrvávajúca, sprevádzaná bolesťou alebo neobvyklými príznakmi, ako je strata hmotnosti, je vhodné konzultovať stav s odborníkom na tráviace problémy.

Čítajte viac zaujímavých článkov:

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • healthline.com - Everything You Need to Know About Flatulence. Healthline. Youssef (Joe) Soliman, MD
  • solen.cz - Nadýmání – jaká léčiva jej způsobují a jak jej léčit. Solen. Eliška Kolmanová
  • ZAVORAL, Miroslav, ed. Mařatkova gastroenterologie: patofyziologie, diagnostika, léčba. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2021. ISBN 978-80-246-5002-9
  • medicalnewstoday.com - Everything you need to know about flatulence. Medical News Today. Yvette Brazier

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané